FBiH: Trenutno aktivno 3.547 slučajeva-oboljelih od COVID-19, do sada zabilježeno 196 smrtnih slučajeva
Objavljeno: 08.08.2020 ; Ažurirano: 08.08.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1645 uzoraka, od kojih je 326 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS u saopćenju napominju da su u protekla 24 sata u Sarajevu analizirani i uzorci prikupljani u periodu od 3. do 7. augusta.

U Federaciji BiH do sada je testirano 94.035 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 8.352 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 4.609 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 304 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.547 slučajeva-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 6 smrtnih ishoda. U pitanju su tri muške i jedna ženska osoba iz Sarajeva, te muškarac iz Gornjeg Vakufa i žena iz Živinica. Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 196, od toga 125 osoba je muškog i 71 ženskog spola.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredbom koja je na snazi obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Neophodno se pridržavati mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 08.08.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a kompletnu naredbu koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.