SASTANAK U KONJICU: Početak nastave u FBiH uz primjenjivanje istih epidemioloških mjera
SASTANAK U KONJICU: Početak nastave u FBiH uz primjenjivanje istih epidemioloških mjera
Objavljeno: 21.08.2020 ; Ažurirano: 21.08.2020

U Konjicu je u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva održan zajednički radni sastanak u cilju definiranja načina realizacije nove školske godine 2020./2021., a shodno COVID-19 epidemiološkoj situaciji. Sastanku prisustvuju predstavnice/predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja, Federalnog ministarstva obrazovanja, UNICEF-a u BiH i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

“Sastanak je protekao u jako dobroj atmosferi, razmijenili smo mišljenja, stavove, sagledali šta je do sada urađeno i donijeli određen broj važnih odluka. Neke od tih odluka će biti pretvorene i u naredbu, i tu prvenstveno mislimo sa epidemiološke strane. Zavod za javno zdravstvo FBiH je pripremio epidemiološke kriterije o kojima smo vas upoznali već jučer i koji će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama i na fakultetima gdje bude održavana nastava. Imamo punu saglasnost svihj kantonalnih ministarstava i ono što je važno ministrice i ministri iz svih kantona su bili prisutni, uz opravdano odsustvo predstavnika Unsko-sanskog kantona, ali smo bili u kontaktu i važna je opredjeljenost kolega da postupe i reaguju po istim zaključcima”, kazao je nakon sastanka pomoćnik federalnog ministarstva zdravstva dr. Goran Čerkez.

“Trudimo se zajednički da nađemo najbolji model uz najmanji rizik za djecu, roditelje i nastavnike, i mislim da smo na tom putu donijeli dobre odluke, da će iste epidemiološke mjere biti svugdje primjenjivane”, dodao je.

Pomoćnica federalnog ministra obrazovanja Nadija Bandić u obraćanju nakon sastanka kazala je kako je “današnji sastanak još jednom potvrdio da se jedna ovako važna odluka o početku školske godine zaista ne može donijeti bez jake sprege stručnjaka iz oblasti zdravstva i obrazovanja":

“Odluka je donesena, nastava u novoj školskoj godini će početi u skladu sa zakonom, odnosno školskim kalendarom, uz mogućnost da se ta ista odluka revidira na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane kantonalnih kriznih štabova”, kazala je Nadija Bandić, pojašnjavajući kako nastava u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom Zeničko-dobojskom kantonu počinje 1.09., a u svim ostalim 07.09:

“Važno je istaći da svi učenici sa nekim hroničnim oboljenjem ili koji eventualno žive u domaćinstvu sa osobama koje imaju hronično oboljenje nisu u potrebi da pohađaju školu, međutim odgojno-obrazovne ustanove moraju da im obezbijede neke alternativne vidove nastave”, dodala je. 

Učesnice i učesnici sastanka iskazali su zadovoljstvo mogučnošću da na jednom mjestu razmijene iskustva, prijedloge i preporuke s ciljem donošenja bitnih odluka i uz poštivanje jedinstvenih epidemioloiških mjera.