Dr. Sanjin Musa: “Najveći porast broja slučajeva COVID-19 u Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, potrebni daljnji oprez i dosljedno pridržavanje mjera”
Objavljeno: 04.09.2020 ; Ažurirano: 04.09.2020

Član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba/stožera FMZ govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH istaknuo je kako je naročito važna privrženost cijele zajednice u kontroli infekcije i dosljednom pridržavanju mjera:


“Apeliramo da se izbjegavaju veća okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima, a proslave ograniče na uzak krug obitelji i prijatelja uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, kazao je dr. Musa naglašavajuči kako su lokalna povećanja broja slučajeva COVID-19 proteklih dana povezana uz obiteljske proslave i povratak sa ljetovanja, te kako je u narednom periodu posebno važno izbjeći dalji porast slučajeva, i to naročito prema ranjivoj populaciji u kojoj su osobe starije životne dobi. 

“Ukoliko sumiramo podatke na sedmodnevnim prosjecima možemo zaključiti da je od 34. sedmice sedmodnevna incidenca u stalnom porastu, nakon što smo imali jedan povoljniji dio kada je bila stabilizirana što govori da se situacija mora pozorno pratiti. Kumulativna incidenca na prostoru Federacije BiH u zadnjih sedam dana iznosi 66 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u osam kantona je ona viša od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika”, kazao je dr. Musa.

“Najveća incidenca i porast broja slučajeva zabilježen je u Zapadnohercegovačkom kantonu – 218 slučajeva na 100.000 stanovnika, Kantonu 10 – 196 slučajeva na 100.000 stanovnika i u Hercegovačko-neretvanskom – 131 slučaj na 100.000 stanovnika. Spomenuta tri kantona trenutno čine najviše doprinos u porastu incidence, Sarajevski i Tuzlanski su u padu po broju incidence, ali uvijek treba biti na oprezu”, dodao je dr. Musa upozorivši kako ulazimo u sezonu kada se očekuju akutne respiratorne infekcije, hladnije je vrijeme i više ljudi boravi u zatvorenim prostorima, te da slabo ventilirani i zatvoreni prostori doprinose pogoršanju slike. 

“Kada govorimo o dobnoj strukturi do sada prijavljenih slučajeva ona se značajno ne mijenja, i dalje 43 posto čine osobe starosti od 20 do 44 godine, a u dobi do 19 godina – što će nas posebno zanimati u narednom periodu kada počnu škole, jeste da je do sada predškolska i školska dob u ukupnom broju potvrđenih iznosila osam posto. Kada je riječ o najranjivijoj skupini iznad 65 godina, ona u ukupnom broju iznosi 16 posto”, informirao je novinare na press konferenciji dr. Musa, a kada je riječ o dobnoj strukturi umrlih, ona izgleda ovako:

“Dobna skupina iznad 65 godina čini 70 posto slučajeva,  dok muškarci čine 66 posto u ukupnom broju umrlih, zaključno sa današnjim danom. U ovom trenutku je hospitalizirano 305 osoba kod kojih je potvrđen COVID-19, a na respiratoru je 15 osoba što također govori o ozbiljnosti situacije”, kazao je dr. Sanjin Musa, a na novinarski upit o stopi smrtnosti u FBiH pojasnio je kako je sa jučerašnjim danom smrtnost u FBiH 16,5 slučajeva na 100.000 stanovnika:

“Ukoliko usporedimo taj podatak sa nekim evropskim zemljama gdje je došlo do šireg prijenosa virusa kao što su Velika Britanija ili Švedska, vidjećemo da je i do četiri puta više nego kod nas. To je znak da kod nas nije došlo do naglog širenja virusa, da se infekcija prenosi i da je svi zajedničkim aktivnostima držimo pod kontrolom, i ono što je važno jeste održavati razinu prenosa niskom i zaštititi najranjiviju populaciju. Dramatičan porast u promjeni brojeva vezano za smrtnost se dešava ako imate epidemije u bolnicama ili ustanovama za zbrinjavanje starih”, pojasnio je potcrtavajući kako je vrlo važan balans:

“Živimo sa virusom prisutnim u zajednici i nastojimo da držimo nisku razinu prijenosa. Nismo ni očekivali da će prijenos biti prekinut, ali održavati nisku razinu uz pridržavanje mjera i ponašanje u kontekstu COVID-19, individualne odgovornosti jer individualna aktivnost doprinosi aktivnosti zajednice”, kazao je.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Odgovarajući na novinarske upite vezane za predstojeću sezonu gripe, dr. Musa je istaknuo kako su kada je riječ o nadzoru nad gripom, posljednjih godina poduzeti značajni koraci u unapređenju  sistema nadzora:

“Imamo takozvana sentinel mjesta predostrožnosti na kojima uzimamo briseve kod osoba koje imaju respiratorne simptome koji podsjećaju na gripu, takvo jedno mjesto se nalazi u Sarajevu i četiri klinička centra u FBiH. Kada je riječ o strategiji ove godine jeste da će se na tim tačkama raditi paralelna testiranja i na gripu i na COVID-19. Na non-sentinel mjestima će se osoba ukoliko bude negativna na COVID-19 testirati i na gripu”, kazao je dr. Musa ističući kako je dobra stvar to što sve mjere koje se poduzimaju zbog COVID-19 utiču i na gripu:

“Ono što je vrlo značajno u kontroli same gripe jeste prisutnost vakcine. Zavod za javno zdravstvo FBiH ove godine je u procesu nabavke 10.000 doza isključivo za zdravstvene radnike ‘na prvoj liniji’ koji sudjeluju u pružanju pomoći, a nabavka vakcina protiv gripe za populaciju je nadležnost kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja. Na nivou FBiH se godišnje nabavi između 30.000 i 40.000 doza, ali ove godine će sigurno biti veća za 20-30 posto, kako kroz nabavke javnih ustanova, a uvijek se može nabaviti i na privatnom tržištu koje također ima planiran porast u ovoj sezoni”.