FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Od 1.228 uzoraka 246 pozitivnih na COVID-19, oporavilo se 197 pacijenata, zabilježen jedan smrtni slučaj
Objavljeno: 12.09.2020 ; Ažurirano: 12.09.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.228 uzoraka, od kojih je 246 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH COVID-19 je do sada potvrđen kod 14.648 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 10.474 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 197 pacijenata. 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan smrtni ishod. Preminuo je muškarac iz Širokog Brijega. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 400, od čega su 262 osobe muškog i 138 osoba ženskog spola.

“Apeliramo da se izbjegavaju veća okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima, a proslave ograniče na uzak krug obitelji i prijatelja uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Živimo sa virusom prisutnim u zajednici i važno je održavati nisku razinu prijenosa uz individualnu odgovornost i pridržavanje mjera i ponašanje u kontekstu COVID-19”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 05.09.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.