FBiH: U protekla 24 sata registrirano 235 novih slučajeva COVID-19, evidentiran oporavak 488 pacijenata
Objavljeno: 15.09.2020 ; Ažurirano: 15.09.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.733 uzorka, od kojih je 235 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Posavskom.

U Federaciji BiH COVID-19 do sada je testirano ukupno 138.296 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 15.285 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 11.092 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 488 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.767 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 17 smrtnih ishoda. Sedam pacijenata preminulo je u protekla 24h, a 10 pacijenata čiji su podaci naknadno uneseni u bazu preminulo je u protekloj sedmici. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 426, i to 281 muškarac i 145 žena.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se i dalje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 05.09.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.