Musa: U FBiH trenutno 316 hospitaliziranih pacijenata s COVID-19, na respiratoru 14 osoba, najviše oboljelih u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10
Objavljeno: 16.09.2020 ; Ažurirano: 16.09.2020

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba/stožera FMZ kazao je kako je u ovom momentu od ključne važnosti praćenje situacije te da se provođenjem mjera spriječi daljnje širenje infekcije.

“Ukoliko pogledamo sedmodnevnu incidencu u FBiH, indikator koji pratimo, ona iznosi 54,9 oboljelih na 100.000 stanovnika.”, pojasnio je dr. Musa dodajući kako se može primijetiti da je situacija na neki način stabilizirana u periodu zadnje dvije sedmice, ali da unutar same Federacije čak šest kantona bilježi incidencu od preko 30 slučajeva na 100.000 stanovnika:

“Među njima najveću incidencu i najveći broj obolijevanja od COVID-19 bilježe tri kantona – Hercegovačko-neretvanski kanton sa sedmodnevnom incidencom od 159 slučajeva na 100.000 stanovnika, Kanton 10 sa 108 slučajeva na 100.000 stanovnika, i najviše - Zapadnohercegovački kanton sa 202 slučaja na 100.000 stanovnika”, kazao je dr. Musa.

“Ako ovo prebacimo u apsolutne brojeve, znači da su u ovih sedam dana u FBiH registrirana 1204 potvrđena slučaja. Među tim brojem je HNK sa 345 slučajeva, Zapadnohercegovački kanton sa 189 i Kanton 10 sa 87 slučajeva”, kazao je dr. Musa dodajući kako je u FBiH ttrenutno 316 hospitaliziranih pacijenata s COVID-19, od čega je na respiratoru 14 osoba. 

“Stiče se dojam kroz neke informacije koje dobijamo da jednostavno ljudi možda i nisu svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo. Nekada se možda i teško suočiti sa stvarnošću, ali ignoriranjem se neće riješiti problem. Ono što očekujemo jeste da se svi aktivno uključe u kontrolu infekcije, kroz individualne aktivnosti i aktivnosti u zajednici”, kazao je dr. Musa. Neophodno se pridržavati mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje većih okupljanja, izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora.

Odgovarajući na novinske upite o početku školske godine u kontekstu COVID-19, dr. Musa je kazao kako kako organizacija škola predstavlja administrativni, infrastrukturni i organizacioni izazov u narednom periodu:

“Vidimo da se škole odlučuju za kombinirani model što je pohvalno, ali je vrlo važno da se i prati dosljedno sprovođenje svih mjera jer će od toga ovisiti uspješnost kontrole infekcije u školama. Mi i dalje preporučujemo kombinirani model, kombinacija učionica i on-line pristup, s tim da se treba pratiti epidemiološka situacija. Svim propisanim mjerama i preporukama za sprječavanje infekcije mi smanjujemo rizik, a rizik se ne može isključiti. Vrlo je važno dosljedno praćenje i provođenja mjera, i to je jedan izazov za škole”, kazao je dr. Musa. 

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je  Preporuke za škole u kontekstu COVID-19 za školsku godinu 2020/2021. koje možete naći OVDJE,  dok su  Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ proširene preporukom za dodatnu sigurnost u školama:

“Preporučuje se uposlenicima obrazovnih ustanova što kraće zadržavanje u zajedničkim prostorima obrazovnih ustanova (zbornice, kantine, hodnici i sl.), te obavljanje poslovnih aktivnosti (roditeljski sastanci, sjednice nastavnog vijeća, informacije za roditelje i sl.) usmjeriti na ostale mogućnosti poslovne komunikacije primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)”, stoji između ostalog u Preporukama Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.