FBiH: U protekla 24 sata registrirano 238 slučajeva COVID-19, zabilježen jedan smrtni slučaj
Objavljeno: 19.09.2020 ; Ažurirano: 19.09.2020

U protekla 24 sata (do 12h) prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH su prijavljeni rezultati testiranja 1.241 uzorka, od kojih je 238 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 144.348 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 16.222 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 11.610 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak sedam pacijenta. Trenutno su aktivna 4.164 slučaja/pozitivna na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan smrtni ishod. Preminula je ženska osoba iz Bugojna. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 448, i to 295 muškaraca i 153 žene.

Novom Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od danas, 19.09., opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana, a naredba je uz mjere koje se primjenjuju u drugim obrazovnim ustanovama i u školama proširena dijelom koji se tiče visokog obrazovanja.

I dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Naredbom se “dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 19.09.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu Naredbu i Preporuke Kriznog štaba koji su na snazi možete naći OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.