MUSA: Udio predškolske i školske djece u strukturi oboljelih 6,3 odsto, od COVID-19 trenutno najviše obolijeva radno aktivno stanovništvo
Objavljeno: 02.10.2020 ; Ažurirano: 02.10.2020

Član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba/stožera FMZ potcrtao je važnost pridržavanja preventivnih mjera, posebno u narednom periodu:

“Ulazimo u sezonu u kojoj je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera: Fizička distanca, nošenje maski, dezinfekcija ruku, i ono što je također važno jeste ograničiti kontakt u okruženjima gdje je prijenos najvjerovatniji, a to su zatvoreni i slabo ventilirani prostori. Moramo smanjiti mogućnost kontakta sa zaraženim, a ukoliko imate simptome ili vam je potvrđen virus ostati u samoizolaciji i držati se izvan aktivnosti”, kazao je dr. Musa.

“Naša iskustva govore, a što vidimo i iz iskustava drugih zemalja, poput onih koje bilježe sada značajan porast kao što su Španjolska i Francuska, da kada krene širenje broja slučajeva ono se dešava među mlađom populacijom, ali kasnije prijeti opasnost da se bolest širi preko dobnih skupina. Porast broja svakako dovodi do porasta broja hospitalizacija i nažalost, ali ne i neočekivano, do smrtnih slučajeva”, dodao je.

“Iako se virus kontinuirano mijenja, ni u kom slučaju i dalje ne možemo govoriti da je on promijenjen na način da je smanjen njegov prijenos ili težina bolesti koju izaziva”, potcrtao je dr. Musa.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u FBiH, kazao je kako prema podacima zaključno sa 2. oktobrom, dnevni prosjek u posljednjih sedam dana iznosi 130 slučajeva dnevno:

“Primijetimo da su ovaj broj i sedmodnevna incidenca niži u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje. Sedmodnevna incidenca za FBiH iznosi 40,9 slučajeva na 100.000 stanovnika. Ukoliko pogledamo kretanje bolesti prema kantonima u zadnjih sedam dana, u tri kantona imamo incidencu preko 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, to su Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački kanton i Kanton 10, mada možemo primijetiti da incidenca pokazuje trend opadanja u odnosu na našu prethodnu press konferenciju. Među kantonima u kojima primjećujemo blagi porast incidence jesu Posavski i Zeničko-dobojski kanton”, kazao je dr. Musa.

Kazao je kako je urađena i analiza učešća dobnih skupina u broju oboljelih za mjesec semtembar: 

“Analizirali smo dobne skupine, imajući u vidu da je bio početak godine, pa smo htjeli da vidimo kakav je udio predškolske i školske djece u ukupnom obolijevanju i on iznosi 6,3 odsto, i udio ovih dobnih skupina se nije promijenio u odnosu na naša ranija izvještavanja i u odnosu na ukupan broj u dobnoj strukturi. Najviše obolijeva radno aktivno stanovništvo, dok osobe starije od 65 godina čine 16 odsto među oboljelim u devetom mjesecu”, pojasnio je dr. Musa potcrtavši važnost privrženosti mjerama:

“Kada je riječ o pandemiji, ako pojedinac poveća svoj individualni rizik, on povećava i rizik cijele zajednice i učestvuje u lancima prijenosa koji mogu dovesti do onih koji su najranjiviji i nažalost do hospitalizacija i smrtnih slučajeva”. 

Govoreći o preventivnoj vakcinaciji protiv gripe, dr. Musa je kazao kako je prema do sada prikupljenim podacim na području FBiH kroz javne nabavke planirana je nabavka 50.000 doza vakcine protiv gripe:

“Nabavka vakcine protiv gripe u FBiH je decentralizirana, u nabavci sudjeluju kantonalni fondovi zdravstvenog osiguranja. ZZJZ FBiH ove godine učestvuje sa programom cijepljenja zdravstvenih radnika gdje je naručeno dodatnih 10,000 doza”, kazao je, dodajući kako je ove godine  širom svijeta povećana potražnja za vakcinama protiv gripe. 

“Trendovi koje pratimo od ranije pokazuju da je potražnja za vakcinom protiv gripe bila niža i  nije prelazila nekih 30.000 na području FBiH, a za cijelu BiH je bila 50-60 hiljada. Prema pravilniku o imunizaciji u FBiH prepoznate su ciljne skupine – osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim bolestima u smislu medicinskih indikacija, i u smislu epidemioloških indikacija zdravstveni radnici, prije svega oni koji rade na odjelima sa pacijentima kod kojih postoji visoki rizik od razvoja težih oblika bolesti i komplikacija koje vodi infekcija gripe”, pojasnio je dr. Musa dodajući kako bi prema podacima iz redovitih kontakata sa dobavljačima vakcina protiv gripe trebala biti dostupna u novembru:

“Prošle godine vakcina je distribuirana u prvoj sedmici novembra, i kada budemo imali bilo kakve dodatne informacije podijelićemo sa javnosti”. 

Kad je riječ o aktivnosti gripe, dr. Musa ističe kako je na južnoj hemisferi, gdje se epidemija gripe dešava od šestog do devetog mjeseca kada je period zime, primjećeno da je zabilježena izrazito niska aktivnost gripe:

“Znači sve mjere kojih se pridržavamo i koje stalno ponavljamo, kao što ovdje svi nosimo maske i držimo distancu, dezinficiramo ruke, ventiliramo prostorije…, iste su one preventivne mjere koje su učinkovite kada je riječ o gripi”, kazao je napomenuvši kako je predostrožni nadzor nad gripom u FBiH već počeo, uzimaju se prvi brisevi na sentinel tačkama te da će se s podacima se izaći kada budu gotovi.