Epidemiološka situacija u FBiH u protekla 24 sata
Objavljeno: 04.10.2020 ; Ažurirano: 05.10.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 541 uzorka, od kojih je 27 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim Srednjobosanskog i Bosansko-podrinjskog.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 162.162 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 18.398 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 14.976 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 350 pacijenata. Trenutno je aktivno 2.878 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su dva smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 544, i to 360 muškaraca i 184 žene.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. 

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute. 

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 02.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.