FBiH: U protekla 24 sata registriran 91 novi slučaj COVID-19, oporavilo se 230 pacijenata, aktivno 2.730 slučajeva
Objavljeno: 05.10.2020 ; Ažurirano: 05.10.2020

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 606 uzoraka, od kojih je 91 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim Bosansko-podrinjskog i Posavskog.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 162.768 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 18.489 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 15.206 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 230 pacijenata. Trenutno je aktivno 2.730 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.


U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 553, i to 367 muškaraca i 186 žena. 

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 02.10.2020. opće mjere su produžene, dozvoljeni broj osoba u kinima i pozorištima povećan je na 70, a političke stranke pozvane su da tokom kampanje ne održavaju velike skupove. 

Tako se “izuzetno od tačke 2. Poglavlja I. „Opće naredbe“ kojom je utvrđeno da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ljudi ne više od 50 osoba,  kazalištima i kinima dozvoljava organiziranje predstava i projekcija filmova za ne više od 70 osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka, te obveznu fizičku distancu od najmanje 2 metra između osoba, kao i pod uvjetom da veličina prostora u kojem se održavaju predstave i projekcije filmova omogućava provedbu navedenih mjera”. 

Krizni stožeri kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva, dodaje se u naredbi, na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije na području kantona/županije, mogu reducirati broj osoba od maksimalno dozvoljenog broja osoba spomenutog u ovoj odredbi.

Organizacija predizborne kampanje i drugih političkih skupova u Federaciji BiH u 2020. godini odvija se uz poštivanje svih mjera navedenih u poglavlju koje definira okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, te broj dozvoljenih osoba na otvorenom i zatvorenom prostoru, što uključuje i obavezno poštivanje higijensko – epidemioloških mjera iz ove naredbe i preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kao i zavoda za javno zdravstvo kantona/županije.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. 

Naredbom se “dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 02.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.