FBiH: U posljednjih sedam dana najviši porast broja slučajeva COVID-19 zabilježen u Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo
Objavljeno: 07.10.2020 ; Ažurirano: 07.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.423 uzorka, od kojih su 222 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 165.905 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 18.909 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavio se 15.661 pacijent, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 266 pacijenata. Trenutno je aktivno 2.679 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 569, i to 379 muškarca i 190 žena

Prema Pregledu epidemiološke situacije ZZJZ FBiH za 07.10., sedmodnevna incidenca za FBiH zaključno sa ovim datumom iznosi 44,75 slučajeva na 100.000 stanovnika. Po kantonima, najveću incidencu u proteklih sedam dana bilježe Hercegovačko-neretvanski kanton sa sedmodnevnom incidencom od 121,68 slučajeva na 100.000 stanovnika, Zapadnohercegovački kanton sa 81,38 slučajeva na 100.000 stanovnika, te Kanton 10 sa sedmodnevnom incidencom od 60 slučajeva na 100.000 stanovnika. 

Gledano po apsolutnim brojevima, u posljednjih sedam dana, najviši porast broja novih slučajeva zabilježen je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (264), Zeničko-dobojskom kantonu (194) i Kantonu Sarajevo (160).

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 02.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.