MUSA: “Bilježimo porast broja slučajeva i ubrzan prijenos virusa, ostati privrženi mjerama – distanca, higijena, nošenje maski i ventilacija zatvorenih prostora”
Objavljeno: 16.10.2020 ; Ažurirano: 16.10.2020

Član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba/stožera FMZ kazao je kako se trenutno bilježi porast broja slučajeva COVID-19, odnosno ubrzan prijenos virusa u populaciji. 

“Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca je u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek iznosi 236 slučajeva. Što se tiče geografske distribucije, incidenca od više od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika bilježi se u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10. U kategoriji od 50 do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika nalaze se Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo, a ostali kantoni su ispod 50 slučajeva na 100.000 stanovnika”, kazao je dr. Musa dodajući kako se od početka septembra intenzivno prati distribucija kada je riječ o dobnoj strukturi oboljelih:

“Razlog tome je i početak škole. U septembru je bilo osam posto zaraženih među djecom i mladima do 18 godina, a u prve dvije sedmice oktobra školska djeca čine 10,2  u ukupnom broju oboljelih i  bilježimo blagi porast. Starija dobna skupina, osobe preko 65 godina čine oko 15 odsto. Infekcija se širi većinom i uglavnom među radno-sposobnim stanovništvom. Kako se više širi u toj dobnoj skupini, a kako govore iskustva drugih zemalja, počeće se širiti i na druge dobne skupine, a naročito smo zabrinuti za ranjive skupine i osobe starije od 65 godina”, istaknuo je dr. Musa. 

Od početka pandemije na području FBiH registrirano je 21.345 slučajeva COVID-19, i 625 umrlih osoba. U dobnoj strukturi umrlih osoba, 70 odsto čine osobe preko 65 godina, 25 odsto čine osobe od 50 do 64 godine, ostalih pet posto su ispod ove granice. 

“U situaciji kada bilježimo porast i ubrzanje prijenosa infekcije važno je istaći da stanovništvo mora biti ostati privrženo mjerama prevencije i kontrole infekcije – distanca, higijena, nošenje maski i ventilacija zatvorenih prostora”, potcrtao je dr. Musa kazavši kako smo u septembar ušli sa nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom:

“U prvoj sedmici septembra incidenca je bila 66 slučajeva na 100.000 stanovnika, imali smo stabilizaciju, i sada ponovo porast. Ono što nam ne ide u prilog jeste promjena sezone, činjenica da više ljudi boravi u zatborenom prostoru, i jedan od načina na koji možemo uticati na prenos infekcije jeste ograničiti kontakt u okruženjima gdje je prijenos najvjerovatniji – okupljanja, zatvoreni prostori sa slabom ventilacijom gdje je nemoguće održavati distancu, i o tome moramo voditi računa”, kazao je, dodavši kako nisu identificirani posebni događaji koji bi doveli do ubrzanja širenja virusa, te se osvrnuo i na sastanak s kantonalnim ministrima obrazovanja održan prošlog ponedjeljka:

“Imali smo jedan konstruktivan dijalog, ministri u potpunosti shvataju ozbiljnost situacije i važnost pridržavanja svih preporuka i mjera koje donosimo. Kombinirani model školovanja – dio online dio u učionicama, se pokazao kao dobar način. Našim mjerama smo nastojali učiniti sve što je moguće da omogućimo funkcioniranje škole u ovakvim vanrednim okolnostima. To znači smanjiti broj djece u razredu, na taj način je lakše izdvojiti taj dio ili razred, nego cijelu školu”, pojasnio je dr. Musa. 

Kad je riječ o nošenju maski, dr. Musa je kazao kako je od početka pandemije bilo promjena u smjernicama:

“Na početku su maske bile preporučene isključivo za osobe koje imaju simptome i za one koji se brinu o osobama sa simptomima. Ono što znamo sada, a što nismo znali tada, jeste značajan udio asimptomatskih slučajeva, znači osoba koje nemaju simptome, a koje su u mogućnosti da prenesu infekciju. Zbog toga preporučujemo univerzalno nošenje maski. To ne moraju biti ove medicinske maske, medicinske maske su preporučene zdravstvenom osoblju, onima koji se brinu za pacijente, i onima koji imaju neke rizične faktore. Za ostale preporučujemo platnene maske koje se mogu koristiti i redovito održavati. Razlog svega toga je kontrola izvora infekcije – mi ne znamo koliko je ljudi, možda i u ovoj prostoriji ima neko ko nema simptome, a potencijalno može prenijeti virus”, kazao je dr. Musa ističući da ono što vidimo po medijima od početka pandemije, jeste da odluke stožera i cijelog društva prolaze kroz jedan težak balans:

“Ako uradite premalo, imaćete virus izvan konrole i imaće značajan uticaj na direktne i indirektne smrti. Direktne – na osobe koje će obolijevati, imati teške posljedice i nažalost umirati od COVID-19, i s druge strane na indirektne koje su posljedica preokupiranosti zdravstvenog sistema sa COVID-19. Ako se uradi previše, to sigurno ima uticaj na ekonomiju što dalje ima uticaj na zaposlenost i siromaštvo”, kazao je potcrtavši da ono što svako od nas može učiniti - jeste smanjiti individualni rizik:

“Nošenjem maski, dezinfekcijom ruku i održavanjem distance. Također, ono što rade kolege epidemiolozi i cijeli javnozdravstveni sektor praktično od januara ove godine, jeste pojačan nadzor, identifikacija, izolacija i praćenje kontakata oboljelih. Važno je smanjiti socijalne kontakte, bilo na poslu gdje se mora voditi računa o prenosu, ili o društvenom okruženju”, potcrtao je dr. Musa dodajući kako je također važno kontinuirano povećavati kapacitete zdravstvenog sistema i način odgovora:

“Jedan od ključnih načina odgovora svakako će biti vakcina. Pratimo situaciju, studije koje su počele u julu mjesecu pokazuju obećavajuće rezultate, i u toku smo sa tim događanjima”.