Čerkez: "Rješenje koje je zatraženo je formalno-pravne prirode, testiranje nije dovedeno u pitanje"
Objavljeno: 01.04.2020 ; Ažurirano: 01.04.2020

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Novi koronavirus nije bio na spisku zaraznih bolesti u skladu sa zakonom koji uređuje oblast zaštite stanovništva od zaraznih bolesti te stoga niko nije mogao biti formalno verificiran, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Objašnjavajući akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti istakao je da je to rješenje zatraženo od svih institicija i da je formalno-pravne prirode, te da se ne dovodi u pitanje testiranje.

- Sarajevski klinički centar svoje provjere je radio u međunarodnim laboratorijama, gdje je potvrđena tačnost svih podataka, a drugi klinički centri su to uradili u Sarajevu. Apsolutna verifikacija i sigurnost što se tiče podataka postoji - naglasio je Čerkez.

Poručio je da sva tri klinička centra u FBiH imaju ljudske i sve druge resurse da odgovore zahtjevu te da će uskoro biti riješeno.


POGLEDAJTE VIDEO: "Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji"Čerkez je na press konferenciji kazao kako su  Federaciji Bosne i Hercegovine, prema posljednjim podacima, obavljena 1.652 testiranja, od čega je 216 osoba bilo pozitivno na infekciju koronavirusom.

- Danas je testirano 317 osoba, od čega su 34 bile pozitivne.Pozitivno je bilo 119 žena i 97 muškaraca. - rekao je Čerkez.

Posebno je skrenuo pažnju na stigmu:

- Ova je bolest nova, nepoznata i kojom možemo biti svi zaraženi. Nemojmo stigmatizirati ljude koji su u samoizolaciji. Zbog straha od nepoznatog društvo je počelo da stigmatizira takve osobe - rekao je Čekez.

Kazao je da to može izazvati brojne probleme, mnogi bi, naprimjer, mogli oklijevati da se rano jave sa simptomim ili da se ne pridržavaju mjera.

Rekao je da će se broj zaraženih povećavati, ali da je optimistična vijest da je 80 posto zaraženih imalo blage simptome. 


POGLEDAJTE VIDEO: