FBiH: U protekla 24 sata registrirano 606 novih slučajeva COVID-19, oporavilo se 127 pacijenata, prijavljeno 17 smrtnih ishoda
Objavljeno: 22.10.2020 ; Ažurirano: 22.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.075 uzoraka, od kojih je 606 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 188.470 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 24.227 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 18.062 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 127 pacijenata. Trenutno su aktivna 5.483 slučaja/pozitivna na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 17 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 682, i to 456 muškaraca i 226 žena.

“Pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije i ubrzano širenje koronavirusa koje bilježimo u posljednje vrijeme na području Federacije BiH zahtjeva provođenje epidemioloških mjera od strane nadležnih organa, ali i osobnu odgovornost i donošenje ispravnih odluka svih članova našeg društva u cilju smanjenja rizika od obolijevanja i zaštite života i zdravlja ljudi. Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do daljnje eskalacije zdravstvene krize, ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra*, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba. 


_____________

*Kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.  Sukladno tome i zbog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je nove naredbe sa restriktivnijim mjerama koje se odnose na obavezno nošenje maski na otvorenom, kao i smanjenje dozvoljenog broja osoba u zatvorenom i na otvorenom u Kantonu Sarajevo. Više o naredbama Kriznog štaba MZ Kantona Sarajevo kao i kompletne naredbe koje se primjenjuju od 15.10., možete naći NA OVOM LINKU

*Restriktivnije mjere koje se odnose na smanjenje dozvoljenog broja osoba u zatvorenom i na otvorenom donio je i Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva HNK čiju naredbu možete naći OVDJE.