FBiH: U protekla 24 sata registrirano 669 novih slučajeva COVID-19
Objavljeno: 24.10.2020 ; Ažurirano: 24.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.493 uzorka, od kojih je 669 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 191.887 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 25.628 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 18.258 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 16 pacijenata. Trenutno je aktivno 6.676 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 694, i to 461 muškaraca i 233 žena.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra*, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba. 
*Kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

- Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo 15.10. donio je restriktivnije naredbe o kojima više možete naći NA OVOM LINKU

- Restriktivnije mjere donio je i Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva HNK čiju naredbu možete naći OVDJE.

- Restriktivnije mjere donio je i Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva  BPK Goražde o kojima više možete naći NA OVOM LINKU