POTREBAN POJAČAN OPREZ: U protekla 24 sata u FBiH 729 novih slučajeva COVID-19, trenutno aktivno 7.399 slučajeva
Objavljeno: 25.10.2020 ; Ažurirano: 25.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.749 uzoraka, od kojih je 729 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 193.636 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 26.357 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavio se 18.261 pacijent, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak tri pacijenata. Trenutno je aktivno 7.399 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri smrtna ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 697, i to 463 muškarca i 234 žene.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra*, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba. 
*Kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

- Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo 15.10. donio je restriktivnije naredbe o kojima više možete naći NA OVOM LINKU

- Restriktivnije mjere donio je i Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva HNK čiju naredbu možete naći OVDJE.

- Restriktivnije mjere donio je i Krizni štab/stožer Ministarstva zdravstva  BPK Goražde o kojima više možete naći NA OVOM LINKU