Epidemiološka situacija u FBiH u protekla 24 sata
Objavljeno: 26.10.2020 ; Ažurirano: 26.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 952 uzorka, od kojih su 383 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 194.588 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 26.740 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 18.292 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 31 pacijenta. Trenutno je aktivno 7.739 slučajeva/pozitivnih na COVID-19. 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 12 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 709, i to 472 muškarca i 237 žena.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima:

“Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do daljnje eskalacije zdravstvene krize, ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 26.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.