FBiH: U protekla 24 sata registrirana 932 slučaja COVID-19, oporavilo se 96 pacijenata, prijavljeno 20 smrtnih ishoda
Objavljeno: 28.10.2020 ; Ažurirano: 28.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.275 uzoraka, od kojih su 932 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 198.583 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 28.581 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 18.663 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 96 pacijenata. Trenutno su aktivna 9.174 slučaja/pozitivna na COVID-19. 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 20 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 744, i to 494 muškarca i 250 žena.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 26.10. naloženo je da je nošenje zaštitne maske obavezno kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima. 

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi. 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju koja se pogoršava, neophodan je maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite - nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te maksimalno smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima. 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.  

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 26.10.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.