PRESS KRIZNOG ŠTABA/STOŽERA FMZ: “Cilj mjera je smanjiti prijenos infekcije, pritisak na bolnice i spasiti živote
Objavljeno: 10.11.2020 ; Ažurirano: 10.11.2020

(FENA/covid19.fmoh.gov.ba): U Sarajevu je danas održana press konferencija Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva na kojoj su se obratili članovi Kriznog štaba/stožera šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa i pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez koji su javnost informirali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH i novom naredbom donesenom na sjednici Kriznog štaba/stožera FMZ.

Kako je pojasnio dr. Musa, cilj mjera koje se donose je smanjiti prenos infekcije, pritisak na bolnice i spasiti živote. Sa početkom oktobra, kako je dodao, ušli smo u razdoblje pogoršane epidemiološke situacije kada je riječ o Covid-19.

Porast prijenosa je, prema njegovim riječima, nastavljen i u 45. sedmici od 2. do 8. novembra. Ukupno je dosad potvrđeno 41.067 slučajeva, ukupan broj umrlih je 1.012,  aktivnih slučajeva je trenutno 17.329, a prosječan broj identificiranih slučajeve dnevno iznosi 970.

 “Kada se pogleda sedmodnevna incidenca, na sto hiljada stanovnika na nivou Federacije ona iznosi 325 slučajeva, a izrazito je visoka incidenca u Kantonu Sarajevo, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, preko 500 slučajeva. Porast incidence se bilježi u svim kantonima, najizraženije je u tim, ali je to sigurno povezano sa većim brojem testiranja - dodao je Musa. 

Od početka oktobra je primjećeno da je došlo do porasta stope zaraženosti u svim dobnim skupinama, a Musa je naglasio da najviše treba obratiti pažnje kada je riječ o zaštiti najranivijih kategorija stanovništva.

“Nažalost, prešli smo brojku od hiljadu kada je riječ o smrtnim slučajevima, a analiza pokazuje da je 80 posto njih preko 60 godina starosti, od čega 66 posto čine osobe muškog spola. Ukoliko pogledamo sedmične indikatore kojima se prati progres epidemije, svi indikatori govore o daljnjem porastu. U 45. sedmici u odnosu na 44. došlo je do porasta broja novih potvrđenih slučajeva za devet posto, ukupan broj hospitalizacija je u porastu  za 16 posto, broj pacijenata na respiratoru ima porast od 48 posto i nažalost, broj smrtnih slučajeva bilježi rast 33 posto”, kazao je Musa.  (Pogledajte VIDEO obraćanja dr. Sanjina Muse)

Dr. Čerkez pojasnio je mjere uvedene Novom naredbom kao što su ograničavanja kretanja od 23 do 5 sati, kao i da se ograničava broj prisutnih građana na skupovima, 30 u zatvorenom i 30 na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera:

“To nije 'policijski sat' već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama, jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova”, pojasnio je dr. Čerkez.

Također je kazao kako je kriznim štabovima kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva naloženo  da u sedmici od 16.11. – 22.11. tekuće godine, organiziraju isključivo online model odvijanja nastave radi održavanja Lokalnih izbora u BiH 2020., te osiguraju dezinfekciju prostora, prozračivanje i druge higijensko – epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja COVID – 19.

Naglasio je kako u ovom momentu svi građani moraju pomoći zdravstvenom sektoru, kojem je izrazio veliku zahvalnost za požrtvovanost. Poručio je roditeljima i djeci, kao i građanima treće životne dobi da ne izlaze ukoliko nemaju potrebe te da se discipliniraju u narednim danima potcrtavši kako je “situacija vrlo ozbiljna”. 

Kazao je kako su rijetke zemlje u svijetu gdje je sve 'spalo' na zdravstveni sektor:

“Osam mjeseci je prošlo i trebamo se pitati da li je neko osigurao uvjete funkcioniranja cijelog sistema. Pored virusa, tu je i neodgovornost faktora koji trebaju biti stalno na usluzi. Ne može zdravstvo i dio stanovništva koji poštuje mjere zaustaviti širenje virusa”, zaključio je Čerkez. (Pogledajte VIDEO obraćanja dr. Gorana Čerkeza)

(covid19.fmoh.gov.ba/FENA)