Čerkez: "Slijedi najteži dio pandemije, nastaviti poštivanje mjera i preporuka!"
Objavljeno: 02.04.2020 ; Ažurirano: 02.04.2020

SARAJEVO, 2. aprila (FENA/FMZ Press) - Slijedi najteži dio pandemije i rast zaraženih infekcijom koronavirusa te je stoga neophodno nastaviti sa poštivanjem svih donesenih mjera, poručio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.    

"Epidemiolozi rade 24 sata kontinuirano na terenu, prave istraživanja, testiranja, bave se kontaktima i pokušavaju usporiti širenje infekcije.  Praćenje kontakata, grupiranje i praćenje svih žarišta koje imamo je sve teže i izazovnije. Već imamo primjere širenja virusa unutar zajednice ", kazao je Čerkez potcrtavši važnost pridržavanja svih preporuka i restriktivnih mjera "koje su sasvim sigurno doprinijele da u ovom trenutku imamo blagi rast". Kazao je kako svi moraju biti odgovorni i svjesni da svi mogu oboljeti.

- Zato je važno da se svi pridržavamo izolacija, samoizolacija, fizičkih distanci, čestog pranja ruku..., svih onih preporuka koje smo cijelo vrijeme davali. Moramo izbjegavati okupljanja u kućama i stanovima, ako želimo da imamo stabilnost, iako očekujemo rast - istakao je Čerkez.

Današnji statistički podaci govore da je u FBiH testirano 1.966 osoba, od čega je 248 osoba pozitivno na infekciju koronavirusom.

- Danas smo imali 341 testiranje, od čega su 32 nova slučaja zaraze - naveo je Čerkez.


POGLEDAJTE VIDEO:


"Mjere koje su donesene su isključivo zdravstvene mjere, nisu nikakve represije"

Komentirajući privremenu zabranu kretanja mladih u vrijeme pandemije i nezadovoljstvo zbog ove odluke, Čerkez je istakao da veliki broj mladih koji budu zaraženi nemaju nikakvih simptoma, ali da šire virus po zajednici.

Mlade osobe doprinose širenju koronavirusa, jer od 25 do 30 posto mladih bude zaraženo virusom. Kontinuirano smo pratili stanje na terenu, nakon prekidanja nastave imali smo pun grad mladih ljudi. Nijedna preporuka nije bila u potpunosti prihvaćena - naglasio je Čerkez.

Naveo je su svjesni brige roditelja te da redovno razmatraju ovo pitanje i načine za ublaženje mjere.

- Moramo znati da je nama svima ugroženo osnovno ljudsko pravo, pravo na zdravlje. Mjere koje su donesene su isključivo zdravstvene mjere, nisu nikakve represije - poručio je Čerkez.