Čerkez: "Zaštitite zdravlje starijih osoba, smanjite kretanje naredne sedmice između 8 i 12 sati!"
Objavljeno: 03.04.2020 ; Ažurirano: 10.04.2020

SARAJEVO, 3. aprila (FENA/FMZ Press) - Naredne sedmice počinje isplata penzija u FBiH te da će stariji od 65 godina od ponedjeljka 6. aprila do petka 10. aprila u vremenu od 08.00 do 12.00 sati  moći otići po penzije, povodom čega je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez zamolio sve građane da u tom periodu izbjegnu izlazak vani i kretanje koliko god je to moguće, posebno na mjestima gdje se podižu penzije, poštama, uredima i trgovinama.

"Ovim putem želim pozvati sugrađane da se pridržavaju mjera lične zaštite i da ne izlaze narednih pet dana od 8.00 do 12.00 sati kada je penzionerima omogućeno kretanje. Da ne bismo ugrožavali njihovo zdravlje, molim vas da u tom periodu ne izlazite i da starijim osobama omogućimo slobodu kretanja. Sve ćemo pratiti i sukladno tome u narednom periodu donositi mjere za stabilnost situacije, kakvu trenutno imamo - rekao je Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na redovnoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Naglasio je da donešene mjere za sada daju određene rezultate, te da je i dalje veoma bitno da se građani pridržavaju mjera lične zaštite, posebno kada je njihovim starijim sugrađanima dozvoljeno da prošetaju i podignu penzije. 

Čerkez je dodao da je u toku testiranja na koronavirus do 16 sati 3. aprila 41 osoba testirana pozitivno, te da je sve promjene moguće pratiti na platformi www.covid-19.ba

"Do sada je 289 osoba pozitivno na koronavirus, a danas novih 41 u FBiH."


POGLEDAJTE VIDEO: Penzionerima omogućen odlazak po penzije, djeca se mogu voziti u automobilu


Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da se neće uvesti potpuni karantin za stanovnike Federacije BiH  te da su danas na sjednici tog štaba usvojene nove izmjene naredbi u vezi sa kretanjem mlađih od 18 i starijih od 65 godina. Istakao je da naredne sedmice počinje isplata penzija u FBiH te da će stariji od 65 godina od 08.00 do 12.00 sati moći otići po penzije.

- Ostale građane molimo da smanje kretanje u tom periodu - naglasio je Solak.  

Govoreći o kretanju mlađih od 18 godina, Solak je kazao da su naredbe izmijenjene na način da će se svi maloljetnici moći voziti u automobilima sa roditeljima s jedne lokacije na drugu.

Također je naglasio da će s radom početi i prodavnice bijele tehnike, jer se veliki broj građana žalio da nemaju gdje popraviti ili kupiti neki kućanski aparat.

Solak je istakao da su prema Ministarstvu zdravstva FBiH uputili zaključak da razmotre Odluku o 28-dnevnoj karanteni u Studenskom domu Bjelave u slučaju negativnih nalaza na koronavirus za studente iz Italije te da im se omogući kućna izolacija od 14 dana.

 - Pratit ćemo situaciju i donositi nove mjere. Potpuna zabrana kretanja je krajnja mjera i ukoliko nijednom drugom mjerom ne budemo mogli spriječiti širenje zaraze, to će biti posljednja mjera - zaključio je Solak u obraćanju.


POGLEDAJTE VIDEO: