DR. SWAMINATHAN, GLAVNA NAUČNICA SZO: Kako smanjiti rizik tokom proslave praznika u vrijeme pandemije COVID-19
Objavljeno: 25.12.2020 ; Ažurirano: 25.12.2020

U 12. epizodi naučnih razgovora “Science in 5” posvećenoj sigurnosti tokom praznika, glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Dr. Soumya Swaminathan govori o tome kako proslaviti praznike u vrijeme pandemije COVID-19. Kroz razgovor sa Vismitom Gubta-Smith iz Odjela za komunikacije SZO koja vodi seriju razgovora s naučnicima koji objašnjavaju razne aspekte COVID-19, dr. Swaminathan pojašnjava koji su to alati i mjere koje svako od nas ima na raspolaganju kako bismo smanjili rizik i zaštitili sebe, članove svoje porodice i prijatelje, koje su osobe u posebnom riziku od infekcije i kako ih zaštititi, te nauku koja stoji iza tih mjera i alata. 

“Sada kad razumijemo kako se virus širi s osobe na osobu, također shvatamo šta i zbog čega trebamo činiti. Kako se virus širi? Ako je neko zaražen i kašlje, govori ili otežano diše, iz usta mogu izaći kapljice različitih veličina. Ukoliko ste zaraženi, u tim kapljicama, mogu biti čestice virusa. Znajući to, nauku iza toga, možemo reći “OK, šta trebamo učiniti?”. Trebamo držati fizički razmak od ljudi, najmanje od jednog metra gdje god je moguće, ali ako je moguće – i više. Trebamo nositi masku kako bi maska zadržala kapljice koje izlaze kada govorimo i kako ne bi ‘bježale’ u zrak. Također, trebamo često prati ruke vodom i sapunom ili koristiti sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola”, kaže dr. Swaminathan, potcrtavajući značaj provjetravanja prostora:

“Trebamo izbjegavati zatvorene i neprozračene prostore. Ako ste u zatvorenom sa više ljudi, vrata i prozori treba da budu otvoreni. I, ako je moguće, što više stvari radite na otvorenom. Ukoliko pratimo ove mjere, možemo pokušati smanjiti ili ograničiti količinu prijenosa virusa. Tokom sezone praznika, posebno kada smo skloni okupljanjima i namjeravamo provesti vrijeme sa prijateljima i širom porodicom, to povećava rizik širenja virusa i moramo biti sigurni da smo zapamtili ove mjere koje moramo poduzeti”, dodaje  dr. Swaminathan.

S obzirom da većina u porodicama također ima osobe koje su u posebnom riziku, dr. Swaminathan je pojasnila koje su osobe u posebnom riziku i kako ih možemo zaštititi:

“Znamo da su osobe sa slabijim imunim sistemom u većem riziku od razvijanja komplikacija i težeg oblika COVID-19. To su prije svega starije osobe – jer što ste stariji vaš imuni sistem je manje sposoban za borbu protiv infekcije. Također su to osobe koje imaju neka hronična oboljenja kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes, srčana oboljenja ili hronična oboljenja pluća. U riziku su i osobe koje se liječe od oboljenja kao što je rak, i drugih oboljenja koja slabe imuni sistem. Među faktorima rizika je i pretilost, a bolest također pogađa i mlađe osobe. Tako da kada razmišljamo o našim porodicama, i tome da bismo željeli zajedno proslaviti blagdane, trebamo misliti o tome ko je u našoj porodici u najvećem riziku. Koga trebamo zaštititi? I dok želimo slaviti s njima, trebamo i smanjiti rizik. Znači to su starije osobe, i osobe sa hroničnim i drugim oboljenima”, kaže dr. Swaminathan, pojašnjavajući koji bi to mogli biti načini kojima bi se mogao smanjiti rizik:

“Jedan od načina je imati proslavu, ali samo u krugu članova domaćinstva koji svakako žive zajedno i sastaju se, i pokušati smanjiti okupljanja gdje imate zajedno osobe iz različitih domaćinstava i porodica, jer to uvijek povećava rizik od infekcije. U dijelovima svijeta gdje to omogućavaju vremenske prilike uvijek je sigurnije imati okupljanja na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru, ali i dalje uz fizičku distancu, nošenje maski i pranje ruku. Ukoliko se neko osjeća loše – ima kašalj ili groznicu – zaista ne bi trebao ići na takva porodična okupljanja”. 

Kako će se neki odlučiti i na putovanje,  dr. Swaminathan se osvrnula i na sigurnost tokom putovanja, ali i to koliko je to putovanje zaista potrebno u trenutnim okolnostima:

“Prvo pitanje koje si morate postaviti je – Da li ja definitivno trebam putovati? Da li je to nužno? I ako jeste, onda je potrebno smanjiti rizik. Znamo da nijedno putovanje nije bez rizika, ali možemo uraditi mnogo toga da taj rizik smanjimo. I to su ponovo slične stvari. Pokušajte držati distancu kada ste u sredstvu prijevoza, ukoliko ste u autobusu ili vozilu gdje možete otvoriti prozor, pa čak i u vozu, držite prozor otvorenim kako bi bilo prozračeno. Nosite masku cijelo vrijeme. Budite sigurni da imate sredstvo za dezinfekciju kako biste mogli čistiti ruke, ili ruke perite često vodom i sapunom. Ako se ne osjećate dobro, ako imate groznicu ili kašalj, ne putujte, odgodite put. I na koncu, ako dolazite na odredište gdje ćete sresti ljude koji su u većem riziku od infekcije, da budete zaista sigurni, bolje se odvojite na 14 dana prije nego dođete u kontakt sa širom porodicom, posebno ako su među njima osobe iz ranjivijih grupa”, zaključuje dr. Swaminathan.

Aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ proširene su za dio koji se odnosi na blagdane, pa se građanima preporučuje da u vrijeme održavanja svih blagdana, kao i Nove godine 2021. godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže obitelji.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.