FBiH: Trenutno aktivno 17.178 slučajeva COVID-19, do sada zabilježeno 2.105 smrtnih slučajeva
Objavljeno: 26.12.2020 ; Ažurirano: 26.12.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.200 uzoraka, od kojih je 187 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 333.017 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 70.446 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 51.163 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 173 pacijenta. Trenutno je aktivno 17.178 slučajeva COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je sedam smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.105.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Preporukama Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva građanima se, između ostalog, preporučuje da u vrijeme održavanja svih blagdana, kao i Nove godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže obitelji.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je "Preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19" koje možete naći OVDJE

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 21.12.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.