FBiH: U protekla 24 sata evidentiran oporavak 314 pacijenata, registrirana 442 slučaja COVID-19, prijavljeno osam smrtnih ishoda,
Objavljeno: 31.12.2020 ; Ažurirano: 31.12.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.476 uzoraka, od kojih su 442 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testiran ukupno 341.681 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 71.933 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 52.862 pacijenta, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 314 pacijenata. Trenutno je aktivno 16.905 slučajeva COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda.  S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.166.

Preporukama Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva građanima se,između ostalog, preporučuje da u vrijeme održavanja svih blagdana, kao i Nove godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže obitelji.

“Razumijemo želju da se u vrijeme praznika, kao i školskog raspusta, okupljamo i provedemo vrijeme s prijateljima i širom porodicom, ali moramo imati na umu da je virus tu i da svako povećavanje kontakata s drugim ljudima izvan najuže porodice, odnosno članova kućanstva, predstavlja rizik za širenje virusa i povećava mogućnost oboljenja”, poručili su iz Federalnog ministarstva zdravstva u saopćenju koje možete pročitati OVDJE

Iz FMZ podsjećaju da starije osobe i hronični bolesnici spadaju u rizičnu skupinu kada su u pitanju teži oblici oboljenja COVID-19 te pozivaju na dodatan oprez: 

“Posebno moramo obratiti pažnju na najugroženije članove naših porodica i cjelokupne zajednice, odnosno starije osobe i hronične bolesnike koji su u većem riziku za razvoj težeg oblika COVID-19, te ih odgovornim ponašanjem zaštititi.  A zaštiti ćemo ih tako što ćemo ograničiti kontakte, pogotovo u vrijeme praznika i školskog raspusta, maksimalno se pridržavajući ličnih mjera zaštite”, poručuju, uz napomenu da “svako izbjegnuto rukovanje, zagrljaj i poljubac mogu smanjiti mogućnost širenja virusa, a svaka posjeta i okupljanje mogu napraviti razliku u borbi s pandemijom COVID-19 i povećati opasnost”.

Aktuelnom naredbom Kriznog štaba/stožera FMZ, između ostalog, produžena je odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”, a za kontrolu ove odredbe zadužene su “kantonalne/županijske uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim/županijskim  propisima o javnom redu i miru. Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona/županija o primjeni ove odredbe koju možete naći OVDJE.

Obavezno je nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 21.12.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je "Preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19" koje možete naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.