FBiH: U protekla 24 sata evidentiran oporavak 110 pacijenata, registrirana 174 slučaja COVID-19
Objavljeno: 03.01.2021 ; Ažurirano: 03.01.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.359 uzoraka, od kojih su 174 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Posavskom i Srednjebosanskom kantonu/županiji. 

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 345.504 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 72.573 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 52.979 pacijenta. U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 110 pacijenata. Trenutno je aktivan 17.421 slučaj COVID-19.

Od 01.01-03.01. zbog greške sa grafičkim prikazom podataka, smrtni slučajevi nisu mogli biti očitani, te su prijavljeni u aktuelnom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH: 9 osoba preminulo je 03.01. (9 TK),  8 osoba preminulo je 02.01. (4 TK, 3 KS, 1 K-10),  6 osoba preminulo je 01.01. (3 KS, 2 TK, 1 K-10), 4 osobe preminule su 31.12. (2 HNŽ, 1 ŽZH, 1 K-10). S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.196.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Aktuelnom naredbom Kriznog štaba/stožera FMZ, između ostalog, i dalje je na snazi odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”, a za kontrolu ove odredbe zadužene su “kantonalne/županijske uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim/županijskim  propisima o javnom redu i miru. Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona/županija o primjeni ove odredbe koju možete naći OVDJE.

Obavezno je nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Ostanimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 21.12.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je "Preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19" koje možete naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.