Čerkez: "U FBiH testirano više od 3000 osoba, ukupno 347 potvrđenih slučajeva"
Objavljeno: 05.04.2020 ; Ažurirano: 05.04.2020

SARAJEVO, 5.aprila (FENA) – U Federaciji BiH u posljednja 24 sata testirane su 384 osobe i zabilježeno je 27 novih slučajeva – rekao je na pres-konferenciji član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Sa današnjim danom u Federaciji Bosne i Hercegovini testirano je 3.030 osoba od kojih su na virus SARS-CoV-2 bile pozitivne 347 osobe.

Čerkez je rekao da je tokom dana zabilježen jedan smrtni slučaj, te da je nažalost dosada 15 osoba preminulo kao posljedica Covida-19.

U Federaciji BiH umrlo je osam muškaraca i sedam žena. Osam pacijenata imalo je više od 65 godina.

Prema gradovima preminuli od posljedica novog korona virusa SARS- CoV 2 koji izaziva pandemiju Covid 19: u Bihaću i Sarajevu su preminule po tri osobe, u Konjicu i Tuzli po dvije, te u Mostaru u Čitluku, Širokom brijegu i Grudama po jedna osoba.

Čerkez je također zahvalio svima koji su se ovaj vikend pridržavali svih preporučenih mjera.

On je naglasio da je veoma važno nastaviti dalje s istim mjerama, posebno imajući u vidu da bi tokom sutrašnjeg dana trebalo da se skine ograničenje za građane koji prelaze dobnu granicu iznad 65 godina a koji će imati priliku da u narednim danima izađu između 8.00 i 12.00 sati.

Čerkez je ovom prilikom pozvao sve ostale da se po mogućnosti suzdrže od izlaska. Također je apelovao i na starije sugrađane koji su dobili mogućnost da iziđu da ukoliko to nije neophodno, ukoliko svoje potrebe mogu završiti uz pomoć rodbine, komšija prijatelja da to i učine.

Također je rekao da će se pratiti situacija i prema tome će se dalje predlagati mjere.


POGLEDAJTE VIDEO: