PRESS KRIZNOG ŠTABA/STOŽERA FMZ: U FBiH potvrđeno prisustvo 'britanskog' soja virusa, pridržavanjem mjera svaki pojedinac doprinosi zaštiti zajednice
Objavljeno: 09.02.2021 ; Ažurirano: 09.02.2021

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana press konferencija Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva na kojoj su se obratili članovi Kriznog štaba/stožera dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa i prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Press konferencija je održana nakon sjednice Kriznog štaba/stožera, te su mediji informirani o nekim od zaključaka, sa trenutnom epidemiološkom situacijum u FBiH, kao i rezultatima projekta “Sekvenciranje i retrospektivna analiza uzoraka” provedenog na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu tokom kojeg je jedan od uzoraka potvrđen kao novi britanski varijantni soj B117. 

ČERKEZ: “Dozvoliće se posjete staračkim domovima”


“Danas smo održali sjednicu Kriznog stožera, pripremili set mjera, diskutovali o sadašnjim mjerama i šta bi trebalo uraditi u narednih 14 dana”, upoznao je na početku prisutne dr. Čerkez podsjetivši kako od 14. januara Vlada FBiH usvaja mjere po prijedlogu Kriznog štaba/stožera FMZ. Govorio je o nekim mjerama koje su uz opće mjere predložene za period od narednog vikenda do kada važe aktuelne naredbe koje se primjenjuju od 30.01.2021. 

“Na današnjoj raspravi smo odlučili da dozvolimo posjete staračkim domovima i to je jako bitna stvar. Do sada je u pritvorskim jedinicama i socijalnim ustanovama bilo poželjno da se razviju krizni planovi i da se u tome predvide načini posjeta, a staračke domove smo posebno čuvali sve do sada smatrajući da situacija nije adekvatna i da tu kategoriju trebamo zaštititi maksimalno. Međutim, danas smo odlučili da će i starački domovi napraviti plan posjeta i na taj način omogućiti posjete osobama koje borave u domovima. To je jako bitno i za stanje njihovog mentalnog zdravlja i za porodice da se sretnu, vide i razgovaraju”, pojasnio je dr. Čerkez. 

“Preformulisali smo jednu odluku, a to je da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, ali ne i drugačije mjere. Moramo imati harmonizaciju jer u ovakvoj krizi svi zavisimo jedni od drugih, začas se situacija iz jednog kantona može prenijeti u drugi, i iz tog razloga smo donijeli ovu mjeru”, dodao je. 

“Razgovarali smo i o početku fudbalske sezone, jer smo dobili upit od NS BiH. U jesenjem dijelu smo bili spremni da se da saglasnost da se liga igra pred publikom, međutim u to vrijeme RS nije bila spremna za tu mjeru pa je izostalo vraćanje publike na stadione. Odlučili smo da u narednih 15 dana obavimo razgovore sa NS BiH i kolegama iz RS i da ako epidemiološka situacija bude povoljna razgovarali bismo o toj mjeri. Znači tek ako za 15 dana bude procijenjeno da je epidemiološka situacija adekvatna. Jasno nam je da svi žele povratak na stadione, međutim u isto vrijeme rizici su sigurno još veliki”, potcrtao je dr. Čerkez, te potcrtao značaj pridržavanja svih mjera zaštite u nareednom periodu:

“Malo nas je zavarala situacija u kojoj su brojevi bili u padu, vidimo da se veliki broj osoba ne pridržava mjera, dosta toga se dešava nepoštivajući mjere, smatramo da sve kantonalne inspekcije i MUP-ovi, odnosno nadležni organi moraju reagovati i u narednom vremenu moramo biti oprezni da ne bismo došli u situaciju kad nam dođe lijepo vrijeme i kad imamo mogućnost da sjedimo u baštama i da izlazimo, da upravo te mjesece sjedimo u kućama i krijemo se zato što imamo porast”. 

Dr. Čerkez je podsjetio kako se sve odluke vezuje za rizike:

“BiH i dalje ostaje prilično otvorena zemlja, u BiH se iz susjednih zemalja ulazi bez ikakvih PCR testova, iz EU moraju imati PCR testove, treba razmišljati i o kriznim zemljama i njihovom ulasku, posebno zemljama koje imaju nove sojeve viruse, jer evo južnoafrički soj se pojavio u Austriji”.

GOLETIĆ: “Među prvima u regionu potvrdili smo cirkulaciju britanskog soja virusa B117”

Šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Teufik Goletić prisutne je upoznao sa rezultatima istraživanja tokom kojeg je uzorak uzet krajem decembra potvrđen kao novi britanski soj virusa.

“Pripala mi je ne baš prijatna dužnost da saopštim da smo u jednom projektu koji se zove ‘Sekvenciranje i retrospektivna analiza uzoraka’ koju smo imali od juna do kraja februara, među 23 uzorka koje smo sekvencionirali jedan uzorak je potvrđen kao novi britanski varijantni soj B117. S tim u vezi kao virusolog mogu istaći da smo na taj način pokazali kako je bitan multisektorski pristup, kako je sam odnos od početaka, od učešća Veterinarinarskog fakulteta u dijagnosticiranju COVID-19 pokazao se kao odličan primjer jedinstvenog zdravlja - ‘one healtha’, budući da je upravo takav odnos i pristup uz relativno skromne financijske resurse omogućili da među prvima u regionu potvrdimo cirkulaciju britanskog soja B117”, pojasnio je prof.dr. Goletić, dodajući kako ovaj soj nije otporan na vakcine koje su trenutno u upotrebi:

“Srećom ovaj varijantni soj koji smo ovdje utvrdili uprkos svih 23 aminokiseline koje nalazimo kod britanskog soja nema još jednu noviju mutaciju koja se bilježi sad kod britanskog, a ranije kod južnoafričkog, a to je mutacija na poziciji 484 koja nažalost pored ostalog izaziva i slabiji učinak trenutno raspoloživih vakcina”. 

Kako je pojasnio prof.dr. Goletić, tokom spomenutog projekta ukupno su sekvencionirana 23 uzorka:

“Kompletan genom uspješno je sekvencioniran kod njih 20, i jedan je britanski soj. Ne manje bitni, što ukazuje na potrebu da sekvenciranje bude dio sistema monitoringa, jesu i nalazi tri druge varijante virusa kod kojih nalazimo specifične promjene koje su u svijetu i skrenule pažnju da se nešto čudno dešava. Riječ je o nekim brisanjima koje kod nekih PCR testova, koji se koliko je meni poznato ne koriste u BiH, mogu dovesti do lažno negativnih rezultata”, kazao je.

“Kao virusolog mogu reći da se sekvenciranje očito pokazuje kao snažan i potreban alat budući da njime možemo pravovremeno možemo dobiti informacije o kakvim se sojevima radi, da li je u pitanju eventualno prenosiviji soj, kakve su promjene u kontekstu njegovog odnosa prema imunitetu i da li postoje eventualne poteškoće kad je u pitanju njihova detekcija korištenjem trenutno raspoloživih PCR testova kako u BiH tako i u svijetu”, dodao je prof.dr. Goletić. 

Prema riječima dr. Čerkeza, urađeno je veliki doprinos nauke:

“Kao što znate, BiH je prošli put bila druga u regionu koja je uspjela da izoluje virus, i s ovim BiH ponovo pokazuje uspijeh. Uskoro ćemo ojačati neke zdravstvene institucije da se bave izolacijom virusa, sekvenciranjem. Na taj način pokazujemo da imamo znanja dovoljno, imamo znanja i u kriznim stožerima, ali i u nauci, na fakultetima…, samo je važno dati jednu podršku jer ovakve informacije mogu da znače puno u opredjeljenju za pojedine mjere. Za britanski soj već možemo reći da znamo dosta o njemu, prema zadnjim informacijama širi se 30 posto brže”, kazao je dr. Čerkez.

“To su jako bitne informacije za krizne stožere i preporuke koje donosimo, posebno preporuke gdje imamo dobru situaciju, čini nam se da to sve izgleda jako lijepo, a znamo da su mnoge zemlje tri mjeseca nakon virusa dolazile u situaciju se virus masovno proširi. To je jedan od razloga zašto smo rekli da je potreban jako, jako veliki oprez”, zaključio je Čerkez. 

Prof. dr. Goletić dodao je kako je sa virusološkog aspekta dobra vijest da je ovaj varijantni soj osjetljiv na svih šest najozbiljnijih vakcina na tržištu, ali kako je potreban daljnji oprez:

“Mi smo jednoj specifičnoj situaciji generalno. Ako se uzme u obzir da prirodna infekcija ide kontinuirano, ne samo u BiH nego i širom svijeta, i da se u nekim zemljama vrši intenzivna vakcinacija, to su sve pozicije u kojima se virusi nastoje prilagoditi promjenama kako bi održali svoju egzistenciju. U tom kontekstu moramo biti jako oprezni, moramo pratiti zbivanja i dešavanja”, kazao je prof. dr. Goletić, potcrtavši značaj vakcinacije:

“Kao virusolog ću reći i ovo – bilo koja sigurna vakcina je bolja od nikakve. Moramo i dalje razmišljati odgovorno, pridržavati se svih preporučenih mjera, i onda kada dođe vakcina ne znaći da se možemo i trebamo odmah opuštati. Nažalost nemamo ni prilike ni vremena da se opuštamo kad je riječ o epidemiološkim mjerama, a ne bismo voljeli da dođemo u situaciju da zbog popuštanja nekih mjera BiH bude zatvorena od strane drugih u aprilu i maju kad se očekuje da stanovništvo krene na odmor”.

Prof. dr. Goletić kazao je kako smo u jednom od ključnih momenata:

“Malo se može uraditi da virus ne uđe, ali brzina kojom se bude širio u populaciji je vrlo bitna, ne samo zbog broja oboljelih i onih koji dolaze iz rizinih kategorija, nego i zbog činjenice da što manje ljudi ima taj virus manja je prilika da on dalje nastavi sa mutacijama. Smatram da mjere koje donosimo na temelju naučnih pokazatelja i realne epidemiološke situacije trebamo poštovati i održavati”, zaključio je.

MUSA: “Pridržavanjem mjera svaki pojedinac pomaže zajednici da epidemiju drži pod kontrolom”

Prije nego se osvrnuo na pronalazak novog soja virusa i u BiH, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa prisutne je upoznao s trenutnom epidemiološkom situacijom u FBiH:

“Kada govorimo o sedmodnevnoj incidenci kojom pratimo kretanja epidemije, sedmodnevna incidenca za FBiH iznosila je 59 slučajeva na 100.000, a po kantonima najveća incidenca zabilježena je u Kantonu Sarajevo – 151 slučaj na 100.000 stanovnika, u Hercegovačko-neretvanskom 88 , te u Tuzlanskom kantonu TK sa 50,6 slučajeva na 100.000 stanovnika. Kada pogledamo ukupan broj smrtnih slučajeva u FBiH, od njih 2.541 više od 80 posto su osobe starije od 60 godina-najvulnerabilnija skupina, dob je jedan od najrizičnijih faktora, i među umrlim osobama muški spol je zastupljen sa 60,7 posto”, kazao je dr. Musa te se osvrnuo i na druge indikatore:

“Kada pogledamo sedmične indikatore kojim pratimo kretanja epidemije, u šestoj sedmici zaključno sa ponedjeljkom svi indikatori govore o daljnjem padu, bilo da je riječ o broju potvrđenih slučajeva koji je manji za 3,1 posto, sedmodnevna incidenca za 3,4 posto, primijetili smo nešto manji porast broja hospitalizacija – 484 hospitalizirana zaključno sa šestom sedmicom i imamo smanjenje broja smrtnih slučajeva za 33 posto”. 

Dr. Musa se osvrnuo i na trenutnu situaciju u odnosu na onu iz novembra 2020. kada su brojke bile daleko veće: 

“Govorimo o jednoj stabilnijoj epidemiološkoj situaciji od onog trenutka kada smo sredinom 11. mjeseca imali vrhunac ovog vala i gdje incidenca iznosila 272 slučaja na 100.000 stanovnika, sada govorimo o sedmici sa incidencom od 59 slučajeva na 100.000 stanovnika. Podatak da i dalje postoje kantoni sa incidencom većom od 100 govori da je broj i dalje visok, i da je i dalje vrlo važno pridržavanje svih onih mjera o kojima kontinuirano govorimo”, kazao je, te potcrtao:

“Važno je da se svaki pojedinac pridržava mjera i na taj način pomaže zajednici da ovu epidemiju drži pod kontrolom”. 

Kada je riječ o pojavi novih sojeva virusa dr. Musa kaže da to nije nešto neočekivano:

“Virusi ne poznaju granice. SARS-CoV-2 je jednolančani RNK virus sklon mutacijama i promjenama. Za sada su problematični ‘britanski’ B117 koji koji je do sada potvrđen u 75 zemalja, kao i ‘južnoafrički’ soj koji također pokazuje potencijal prema bržem širenju i koji je potvrđen u 35 zemalja”, pojasnio je dr. Musa, također potcrtavši značaj strateškog sekvencioniranja:“Važno je uspostaviti program za sekvencioniranje, na primjer ovaj soj je otkriven u Britaniji, jer Britanija najviše sekvencionira - oko 10 posto svih uzroaka koji se uzmu. Važno je da se i mi uključimo u taj proces i uspostavimo program gdje bismo strateški radili sekvencioniranje određenog broja uzoraka koje prikupljamo da bi maksimizirali rezultat testiranja na javnozdravstveni učinak. Osim što prije svega govorimo o ovom naučnom aspektu – upoznavanjem sa samom biologijom virusa koja je značajna, to je također istraživanje širenja virusa, prijenosa virusa, lokalnih transmisija, uvoza… Kada govorimo o soju B117 važno je napomenuti da ima minimalan učinak na vakcine koje su trenutno registrirane tako da sadašnji podaci govore da nema nekog razloga za zabrinutost”, kazao je dr. Musa.
(Foto: fbihvlada.gov.ba)