Čerkez: "Mjere daju rezultat, potrebno ih je nastaviti provoditi kako bi se širenje virusa usporilo"
Objavljeno: 06.04.2020 ; Ažurirano: 06.04.2020

U Federaciji BiH tokom posljednja 24 sata testirano je 290 osoba i potvrđena su 24 nova pozitivna slučaja na koronavirus. Očekuje se daljnji rast broja oboljelih, te jedino donesene mjere mogu doprinijeti usporavanju širenja virusa – izjavio je danas pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. . U FBiH je do sada testirano 3.320 građana, od čega je ukupno 371 pozitivnih.

- Svjesni smo da su nam donesene mjere promijenile život. Međutim, mjere daju rezultate, što možete vidjeti i po kretanju i trendu oboljelih. Ovo su jedine mjere koje doprinose usporavanju širenja koronavirusa i bitno je da zajedno nastavimo provoditi te mjere, kako one osobne zaštite, tako i sve druge mjere koje Vlada FBiH uvodi, te da nastavimo zajedno da se borimo protiv koronavirusa - poručio je Čerkez.

Vlada Federacije BiH obezbijedila je novih 150.000 testova koji će, sa prethodnih 20.000, omogućiti daljnji kontinuitet testiranja svih građana koji za to imaju potrebe.

-  Za testiranje mora postojati medicinska indikacija. Jedan od simptoma moraju biti respiratorne infekcije kao kod svake gripe poput malaksalosti ili grlobolje. To su inače simptomi koje imamo sa svakom sezonskom gripom te bi se i u ovom slučaju morali adekvatno ponašati – pojasnio je Čerkez.  

Nosilac virusa u jednom periodu se dobro osjeća i nema simptoma, a već postaje zarazan.

U takvim situacijama, kako ističe, teško je prepoznati virus, a pogotovo kada se odlazi u zdravstvene ustanove gdje postoji velika interakcija. Dakle, „osoba dolazi u zdravstvene ustanove kao zdrav čovjek i nakon tri-četiri dana može da dobije jedan od simptoma, što znači da je prethodna dva dana bila zaražena i prenosila virus“.  

-  To je problem s kojim se nosi cijeli svijet i zato je izazovan. Pri tome je najvažnije pridržavati se svih mjera predostrožnosti i osobne zaštite, posebno ljekari – naglasio je Čerkez dodajući da oni građani koji osjete simptome blaže prirode ne trebaju takvi odlaziti u domove zdravlja niti na posao.

Zahvalio se penzionerima koji, kako tvrdi, poštuju izrečene mjere.


POGLEDAJTE VIDEO: