VJEKOSLAV MANDIĆ: “Striktno pridržavanje mjera je presudno u daljnjoj borbi protiv pandemije, testovi se ne štede i mi apeliramo da se to što više radi”
Objavljeno: 07.04.2020 ; Ažurirano: 07.04.2020

„U protekla 24 sata testirano je 451 osoba i potvrđeno je 45 novih slučajeva. Na području Federacije BiH do sada je ukupno 3771 testiranih, a potvrđenih je 416 slučajeva na koronavirus. Rezultati testiranja koji su u toku biće poznati do kraja dana, a sve rezultate možete pratiti na platformi www.covid-19.ba. Ukupno su u Federaciji BiH hospitalizirana 64 pacijenta, od toga je šest teže oboljelih i oni se nalaze na respiratorima”, kazao je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić na današnjem obraćanju medijima potcrtavajući kako je ovo sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povijesti koja predstavlja izazov za društvo u cjelini a tako i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran od siječnja mjeseca:

„Kao što znate, 16.03. je proglašeno stanje nesreće i ingerencije upravljanja krizom preuzeo je Stožer Civilne zaštite i otada oni donose odluku a Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu. Mi se redovno sastajemo, donosimo preporuke i naredbe, Civilna zaštita to razmotri i u nekom slučaju donese takvu preporuku, u drugom nešto modelirano”, pojasnio je ministar Mandić.

„Za sada upravljamo ovom krizom na taj način da želimo razvući pandemiju, da nam se pojavi što manje oboljelih da bi zdravstveni sustav na takav broj oboljelih mogao odgovoriti i zato je jedini izlaz da savjete koje vam stalno ponavljano – držanje socijalnog kontakta i zaštita. Borimo se da veliki broj pacijenata ne oboli i da zdravstveni sustav može odgovoriti, potcrtao je ministar Mandić, a govoreći o stanju medicinske opreme kazao je kako je ona uvijek potrebna:

„Medicinske opreme nikad nije dosta, na tržištu je veliki problem nabaviti zaštitnu opremu. Mi smo na vrijeme reagirali, upozorili da se ta oprema nabavlja, trudimo se koliko možemo međutim ta oprema se isto tako i troši. Kompleti se brzo troše i menadžmenti zdravstvenih ustanova treba da vode načina o kompletima za zaštitu. Nikakav izgovor ne postoji da se pacijent ne pregleda. Moralo je biti zaštitne opreme”, kazao je Mandić. 

Kada je testiranje u pitanju, Mandić je potcrtao kako se testovi ne štede, ali da je od početka, uz saglasnost sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, određeno da ljekari i zdravstveni djelartniciodlučuju ko će se testirati. 

„U prvoj fazi bolesti dok smo imali uvezene slučajeve nisu se morali masovnije testirati, sada kad smo u fazi da imamo lokalnu transmisiju, moramo masovnije testirati. Već smo promijenili strategiju, dobili dovoljan broj testova, i nismo ni u jednoj situaciji rekli da je potrebno štedjeti testove, već da ljekari i medicinsko osoblje moraju odlučivati ko će se testirati i da li je vrijeme da se testira. Mi pozivamo da stručne osobe određuju ko će se testirati. Ni jedna država nije dozvolila da samoinicijativno neko dođe na testiranje. Epidemiolozi, doktori obiteljske medicine, svim ljudima sa respiratornim poteškoćama mogu odrediti da se testiraju i mi apeliramo da se to što više radi”, poručio je Mandić odgovarajući na pitanja novinara. 

Upitan da prokomentira medijske navode prema kojima neki pacijenti nisu dobili adekvatnu medijsku skrb, ministar Mandić je kazao kako zdravstvene ustanove moraju pružati usluge svim oboljelim, bez obzira da li je neko pozitivan na koronavirus ili ima neke druge tegobe:

„Zdravstvena ustanova svim pacijentima mora pružati ravnopravne usluge. Nema opravdanja da se pacijentu ne pruži usluga. Neovisno od toga da li je pacijent testiran, da li je pozitivan ili nije, svaki pacijent ima pravo na zdravstvenu uslugu ako je imao simptome i ako je imao, kao što sam pročitao, upalu pluća, on ima pravo na zdravstvenu njegu”, kazao je Mandić uz napomenu da posrtoji protokol koji je ustaljen:

“Kad odgovorne osobe rade po protokolu, ne bismo trebali imati problema. Očito je da ovdje ima neke neodgovornosti, problema u komunikaciji i nejasne pripadnosti zdravstvenoj ustanovi, ali mi sa federalnog nivoa se ne možemo petljati jer veliki dio zdravstvene vlasti pripada kantonalnim nivoima i oni mogu odlučiti o tome. Ako imate odgovorne osobe, ako imate brojeve telefona javno objavljene a na njih se niko ne javlja onda trebate vidjeti ko snosi odgovornost. Treba tražiti izjašnjenje od kantonalnih zdravstvenih ustanova i kad oni napišu izjašnjenje možemo donositi sud ko bi trebao biti odgovoran”.

Na upit koliko novih slučajeva je zdravstveni sustav spreman podnijeti, Mandić je kazao kako sve zavisi od ekspanzije:

“Mi nastojimo pandemiju razvući na što duže vrijeme da bi zdravstveni sistem mogao da prihvati sve oboljele i da bismo im mogli pružiti adekvatnu skrb. Ako  se u kratkom roku desi veliki broj oboljelih, vidjeli ste i da neki od najrazvijenijih sistema to ne mogu podnijeti. Ja vam mogu reći trenutne kapacitete, ali svi ti brojevi ništa ne znače ako se desi velika ekspanzija. Zato molimo građanstvo da poštuju preporuke – socijalna distanca. Stajanje u redovima, disanje ‘za vrat’ jedni drugima, to je sve opasnost da se oboli. Molimo vas da se pridržavate mjera, jedino je to način da ovu pandemiju spriječimo”, poručio je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić.  (covid19.fmoh.gov.ba/)