FBiH: U protekla 24 sata registrirana 904 slučaja COVID-19, prijavljen 21 smrtni ishod
Objavljeno: 11.03.2021 ; Ažurirano: 11.03.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 3.368 uzoraka, od kojih je 904 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.


U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 478.736 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 91.669 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 79.896 pacijenata. U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 402 pacijenta. Trenutno je aktivno 8.876 slučajeva COVID-19.


U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 21 smrtni ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.897.


Iz ZZJZ FBiH uz izvještaj napominju kako zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija podaci nisu kompletirani.


Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.


Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 25.02.2021.usvojila je predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 26.02.2021. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naćiOVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJEFederalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je "Preporuke za skijališta u kontekstu COVID-19" koje možete naći OVDJE

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.