Olsavszky (SZO): “Primjećujemo dobar trend povećanja kapaciteta za testiranje u FBiH, cilj je izbjeći brzi rast broja oboljelih”
Objavljeno: 07.04.2020 ; Ažurirano: 07.04.2020

SARAJEVO, 7. aprila (FENA/FMZ Press) - Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Viktor Olsavszky rekao je na današnjoj redovnoj konferenciji federalnih institucija da je na globalnom nivou situacija s pandemijom koronavirusa malo bolja.

- Kada govorimo o globalnom i evropskom nivou možemo reći da je situacija malo bolja, da postoji nada, jer vidimo rezultate. Kada govorimo o Italiji i Španiji možemo uočiti trend da se broj smrtnih slučajeva i broj novoooboljelih smanjuje u proteklih nekoliko dana, ili možemo ustvrditi da oni nisu isti kada ih poredimo u protekle dvije do tri sedmice, tako da možemo reći da smo na pravom putu”, kazao je Olsavszky.

Ističe da je WHO u Federaciji BiH zabilježio trend povećanja kapaciteta za testiranja na koronavirus.

“Ono što želim istaći za BiH, konkretno za FBiH, jeste da primjećujemo dobar trend u smislu povećanja kapaciteta za testiranje oboljelih od COVID-19 i to ide u skladu sa širenjem oboljenja. Informacije koje dobijamo sa terena će doprinijeti da donosioci odluka mogu bolje upravljati ovom krizom i da mogu ovu krivulju rasta da isprave, odnosno da je zaravnaju, kako ne bi imali naglo povećanje broja oboljelih. Osnovni cilj je izbjeći brzi rast broja oboljelih koji bi mogao dovesti do velikog broja hospitaliziranih slučajeva koji bi bili u bolnici i koji bi zauzeli sve raspoložive kapacitete u bolnicama te je zbog toga postepen rast obolijevanja ključan”, potcrtao je.

Dodao je da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja koji je ovoga puta posvećen svim zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. 


POGLEDAJTE VIDEO: