Obilježite Uskrs u krugu najuže obitelji i vlastitog kućanstva, zaštitite sebe, svoju obitelj i zajednicu
Objavljeno: 02.04.2021 ; Ažurirano: 02.04.2021

Pandemija koronavirusa koja je promijenila naše živote uvjetuje i način u kojem će se dočekati i obilježiti najveći kršćanski blagdan Uskrs. Nažalost, trenutna epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, u periodu kada bilježimo stalni porast broja oboljelih, hospitaliziranih pacijenata i smrtnih ishoda, izrazito je nepovoljna i zahtjeva zajednički odgovor i visoku razinu opreza svih građana naše zemlje.   

Posebno zabrinjavaju podaci koji ukazuju na veliki porast broja zaraženih u populaciji iznad 65 godina koja je, kao što je poznato, u najvećem riziku od razvoja težih oblika bolesti te nažalost, smrtnih ishoda. Stoga je neophodno da starije osobe i kronični bolesnici ograniče izlazak iz svojih domova, te rigorozno smanje kontakt s ljudima izvan vlastitog kućanstva.  

Svjesni činjenice da je Uskrs i obiteljski blagdan, ali i uzimajući u obzir izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju, apelujemo na sve vjernike da ovaj veliki blagdan obilježe u krugu najuže obitelji, odnosno vlastitog kućanstva i maksimalno ograniče kontakte s drugim osobama. Na taj način štitimo sebe, svoju obitelj i svoju zajednicu.

Sva veća okupljanja, čak i sa rodbinom izvan kućanstva, sa sobom nose rizik od širenja infekcije, te svi zajedno moramo iskazati najviši stepen odgovornosti prema najranjivijim na koronavirus među nama, a tu su starije osobe i kronični bolesnici. Brigu za najbliže i druge u ovim vremenima dokazujemo kroz držanje distance.  

Stoga još jednom pozivamo sve vjernike da Uskrs obilježe u kući, isključivo s osobama iz vlastitog kućanstva, a svojoj rodbini, prijateljima i susjedima upute čestitke putem telefona ili drugih komunikacijskih tehnologija koje osiguravaju izbjegavanje kontakata. 

Prihvatite i poštujte preporuke zdravstvenih djelatnika i profesionalaca kako bi smanjili mogućnost infekcije koronavirusom. 

Svim katolicima u Bosni i Hercegovini, te inozemstvu, želimo sretan i blagoslovljen Uskrs.