Pehar: “Molim naše umirovljenike da mogućnost kretanja koriste isključivo za odlazak po mirovine, ulazimo u fazu kada je značajno povećana opasnost od svakog kontakta”
Objavljeno: 08.04.2020 ; Ažurirano: 08.04.2020

SARAJEVO, 8. aprila (FENA/FMZ Press):  U Federaciji Bosne i Hercegovine od početka zaraze koronavirusom tesirano je 4.038 osoba. Od tog broja pozitivnim na virus Covid-19 bilo je 439 osoba – rekao je član Fedralnog štaba Civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj konferenciji predstavnika federalnih institucija.

Naglasio je da je od ukupnog broja pacijenata u FBiH zaraženo nešto vise žena nego muškaraca, te da je u protekla 24 sata testirano 267 osoba i pronađena su 23 nova slučaja zaraze.

Također, naglasio je da je trenutno 59 hospitaliziranih osoba, od čega je pet teže oboljelih koji se nalaze na respiratorima.

- Do danas imamo 21 smrtni ishod u FBiH, a 62 posto, odnosno 13 preminulih je u dobnoj skupini osoba starijih od 65 godina – izjavio je Pehar.

Zamolio je još jedanput penzionere da u ovih pet dana, u kojima im je dozvoljeno da podignu penzije i obave druge obaveze, ne koriste da šetu po gradovima jer je opasnost od zaraze povećana.

“Naredbom je omogućeno umirovljenicima da ovih pet dana mogu izaći da podignu svoje mirovine, molim još jednom naše umirovljenike da ovih pet dana ne šeću slobodno po gradovima jer ulazimo u fazu kada je značajno povećana opasnost od svakog kontakta i uistinu ih molim da ovu mogućnost iskoriste samo za izlazak po mirovinu u banke a ne za neke druge aktivnosti”, kazao je Pehar dodajući kako je od samog početka Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva upravo populaciju preko 65 godina, pogotovo onu polulaciju koja je smještena u staračke domove, prepoznao i detektirao kao ciljnu skupinu na koju treba usmjeriti čitav niz aktivnosti:

“Poučeni podacima iz zemalja koje su u priču s pandemijom COVID19 ušli prije nas, bili smo svjesni da je to jedna najvulernabilnija skupina. Možda jedna od prve tri naredbe koje smo poslali na teren je upravo bila usmjerena ka ovim ustanovama, institucijama, gdje smo jasno rekli da menadžmenti tih institucija moraju poduzeti čitav niz mjera kako bi spriječili da virus uđe u takve ustanove. Strogo smo zabranili posjete, izdali naputke o načinu ponašanja uposlenika, mjerama dezinfekcije, čišćenja, osobne zaštite, te mjere su do sada dale odlične rezultate”, dodao je Pehar osvrnuvši se i na slučaj iz Međugorja.

“Nažalost imamo jedan starački dom u Općini Čitluk gdje je virus ušao u populaciju štićenika doma, umirovljene vjerske službenike katoličke crkve, i nažalost taj proboj je upravo pokazao kakvu opasnost donosi virus kada uđe u takve ustanove. Do danas u toj ustanovi imamo dva smrtna slučaja i tri osobe koje su teško bolesne i nalaze se na respiratoru u Mostarskoj bolnici”. 

Odgovarajući na novinarski upit o tome koliko se pažnje poklanja ustanovama za zbrinjavanje starih osoba Pehar je potcrtao kako je Krizni stožer FMZ je to davno prepoznao, izdao potrebne naredbe i naputke za ponašanje na terenu:

“Starački domovi imaju opremu na onoj razini koja je njima potrebna i ako neko oboli u staračkom domu onda on prelazi u zdravstveni sustav. Njima je dostatno ponašati se sukladno pravilima koja smo mi postavili kroz naš sustav naredbi, da uposlenici ispravno koriste zaštitnu opremu, da redovito čiste i dezinficiraju prostore, da štićenici koriste sve preporuke koje smo izdali i koje se odnose i na svakoga od nas: osobna higijena, držanje socijalne distance, upotreba zaštitnih sredstava kao što su maske i rukavice i to je razina opreme koja je potrebna u tim ustanovama”, kazao je Pehar.