Pohvale iz Svjetske zdravstvene organizacije : BiH je provela mjere na vrijeme
Objavljeno: 08.04.2020 ; Ažurirano: 08.04.2020

KOPENHAGEN, 8. aprila (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenuje da zemlje Zapadnog Balkana ispunjavaju sve propisane mjere, te da postižu dobre rezultate u borbi protiv korona virusa. Posebno se dobro protiv pandemije nosi Bosna i Hercegovina, rečeno je u Regionalnom uredu WHO za Evropu na današnjoj pres-konferenciji koja je održana u Kopenhagenu.

Vršiteljica dužnosti direktora za hitne operacije WHO za Evropu dr. Dorit Nitzan kaže kako je Bosna i Hercegovina provela sve neophodne mjere na vrijeme. Sličnu sliku Nitzman i regionalni direktor WHO za Evropu dr. Hans Kluge daju i za ostatak regiona Zapadnog Balkana.

"Da, mi veoma usko radimo sa Zapadnim Balkanom i vlastima tamo. Imamo hub koji je smješten u Beogradu i sa timovima u svim zemljama uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Situaciju pratimo na dnevnoj bazi, dobijamo izvještaje o slučajevima i potrebama. Također pratimo i provođenje mjera. Naprimjer, mjere u Bosni i Hercegovini jer ih pratimo veoma blisko, su provođene korak po korak i ustvari Bosna i Hercegovina je bila jedna od zemalja koja ih je provela na vrijeme. Kao što smo čuli, virus ne zna granice i dolazi do nas iz različitih pravaca", kaže dr. Nitzan na upit reportera N1 i dodaje:

"Ono što vas ja mogu uvjeriti je da veoma blisko radimo sa svim ovim zemljama i one rade svoj maksimum kada je ovo u pitanju. Ono što mi možemo sada preporučiti je da prate i obraćaju pažnju na, kao što su rekli regionalni direktor i dr. Aylward, želimo da svi prate lakše slučajeve jer su oni motor koji pokreće. Ako želimo da se društva izvuku iz trenutnih striktnih mjera moramo osigurati da su nadzor, identifikacija pacijenata, izolacija onih koji su potvrđeni kontakti provedeni kao jedan paket. Sve u svemu Bosna i Hercegovina, Srbija i cijeli region imaju dobre rezultate i mi se radujemo saradnji s njima".

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge također pozdravlja ono što su poduzele zemlje regiona u borbi protiv korona virusa i najavljuje uskoro održavanje sastanka putem videokonferencije sa svim ministrima zdravstva s područja Evrope iz 53 zemlje članice WHO.

"Mi smo imali dvije video konferencije s ministrima zdravlja sa Zapadnog Balkana malo prije izbijanja COVID-19 situacije, a i ja sam sam bio u posjeti zemljama koje ste pomenuli. Imamo veoma dobru saradnju s regionom kada je u pitanju saradnja na tzv. 'blendiranom pristupu' - zaustavljanje, spriječavanje i informisanje javnosti", rekao je Kluge na pitanje novinara N1.

Tokom ove pres-konferencije medijima je predstavljen i izvještaj višeg savjetnika generalnog direktora WHO-a dr. Brucea Aylwarda koji je nedavno posjetio Španiju kao jedno od žarišta u Evropi.

Dr. Aylward je kazao kako je situacija u Španiji i dalje zabrinjavajuća, ali da napori koje poduzimaju tamošnje vlasti i medicinski radnici daju razlog za optimizam.

"Trenutno kada je u pitanju Španija tamo postoje velike potrebe za zaštitnom opremom, testiranjem, ventilatorima i intenzivnom njegom. Ali sve ono što sam vidio je izuzuetno impresivno. Najvažnije je da sada testiramo, izoliramo potencijalne slučajeve, pronađemo kontakte i tako spriječimo daljnje širenje, to je mnogo efikasnije od zatvaranja cijelih gradova", poruka je Aylwarda.

Na bazi španskog iskustva Aylward upozorava da se posebna briga posveti zdravstvenim sistemima jer onog trenutka kada postanu prekrcani i oslabljeni onda se može desiti ono najgore.


Novalić: Pohvale iz WHO svjedoče da smo maksimalno posvećeni

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u izjavi za Fenu osvrnuo se na konferenciju Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je danas održana u Kopenhagenu, budući da su zvaničnici WHO istaknuli i pohvalili Bosnu i Hercegovinu kao dobar primjer, navodeći da su na vrijeme poduzete prave mjere na prevenciji ubrzanog širenja koronavirusa.

- Kao Vlada imamo razumijevanja za kritike ovih dana, razumijemo zabrinutost ljudi, te nastojimo dati sve od sebe. Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije kao najvišeg autoriteta u ovom pitanju svjedoči da smo maksimalno posvećeni - kaže federalni premijer.

Iako ovakvi izvještaji ohrabruju, Novalić,  ipak, poziva na oprez "jer upravo nas je oprezan pristup spasio najcrnjih scenarija".

- Iako su zvaničnici WHO govorili o zaslugama vlasti, želim skrenuti pažnju da je to plod odgovornost i disciplinovanog pristupa građana koji poštuju preporuke i upute. Hvala svim građanima na tome - poručio je federalni premijer Fadil Novalić.