FBiH: U protekla 24 sata registriran 151 slučaj COVID-19, prijavljeno 15 smrtnih ishoda
Objavljeno: 03.05.2021 ; Ažurirano: 03.05.2021
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 801 uzorka, od kojih je 151 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada je testiran ukupno 632.461 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 130.873 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 113.047 pacijenata. U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 297 pacijenata.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 15 smrtnih ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 4.949.

Iz ZZJZ FBiH uz izvještaj napominju kako zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija podaci nisu kompletirani.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 29.04.2021. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  koje se primjenjuju od 29.04.2021. godine i čija primjena traje 7 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ.
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.