Obilježavanje 12.svibnja, Međunarodnog dana sestrinstva
Objavljeno: 11.05.2021 ; Ažurirano: 11.05.2021

U svijetu se 12. svibanj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva.

Ovaj datum se povezuje s rođenjem Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, te je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije.

Zdravstveni sustavi, zdravstveni radnici i šira zajednica suočeni su s neviđenim izazovima tijekom trenutne pandemije COVID-19. Medicinske sestre i tehničari na prvom su mjestu u naporima protiv koronavirusa, vodeći svojom tehničkom stručnošću, profesionalnom i osobnom sposobnošću i nepokolebljivom predanošću.

Federalno ministarstvo zdravstva izražava podršku medicinskim sestrama i tehničarima koji su, posebno u doba pandemije COVID-19, dokazali svoju važnost, humanost i požrtvovanost, i nesebičan trud za dobrobit bolesnika. 

Međunarodno vijeće medicinskih sestara-tehničara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom „Ako si spasio jedan život, heroj si. Ako si spasio stotinu, sigurno si medicinska sestra-tehničar“.

U suradji s partnerima, praznik će obilježiti u više bh. gradova, a govorit će se o utjecaju COVID-19 na zdravstveni sustav i sestrinsku profesiju današnjice, ali i budućnosti, te će se osvrnuti na izazove sa kojima se suočava sestrinstvo i na važnost i potrebu za ulaganjem u sestrinsku radnu snagu.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima upućujemo iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana sestrinstva.