Musa: “Sve veći broj testiranih u FBiH”
Objavljeno: 09.04.2020 ; Ažurirano: 09.04.2020

“Posljednji navedeni podaci govore o sve većem broju testiranja i novim potvrđenim slučajevima COVID19. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo je da praktično u svim kantonima imamo lokalne transmisije”, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija da je u Federaciji BiH.


“Sve veći broj slučajeva, posebno teških slučajeva koji su detektirani izvan postojećih lanaca transmisije govore nam u prilog da imamo transmisiju u zajednici – virus je prisutan i cirkulira među stanovništvom”, kazao je Musa dodajući kako se situacija svakodnevno mijenja. 

“Od početka marta, kada smo krenuli sa testiranjem i izoliranjem prvih uvezenih slučajeva, praćenjem njihovih kontakata, pa do sadašnje situacije koju imamo, podaci nam govore o jednom ubrzanom širenju vezanom za ovu bolest”, rekao je, navodeći kako se strategija samim tim prilagođava i mijenja.

“Podaci govore da je sve veći broj testiranih, oko 400 dnevno se testira. Želimo da osvijetlimo područja, da vidimo da li je virus tu i u kojem obimu je prisutan kako bismo mogli dalje da poduzimamo adekvatne mjere”, pojasnio je Musa napominjući kako je osim testova koji se sada koriste, cilj nakon izvjesnog vremena uraditi serološke testove:

“Serološki testovi će nam dati dodatnu sliku, da vidimo koji su to pacijenti koji su imali blage asimptomatske slike a prebolili su bolest. Daće nam i sliku o prisutnosti ovog virusa cijelo ovo vrijeme i na taj ćemo način prilagoditi našu strategiju za jedan duži period”.