ČERKEZ I MUSA: “COVID 19 je izuzetno zarazna bolest, nepridržavanje mjera može produžiti ovu situaciju”
Objavljeno: 09.04.2020 ; Ažurirano: 09.04.2020

Na redovnoj konferenciji za medije članovi Federalnog štaba civilne zaštite pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje dr. Goran Čerkez i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa potcrtali su važnost provođenja do sada donesenih mjera u borbi protiv koronavirusa. U posljednja 24 sata registrovano je 36 građana pozitivnih na koronavirus. Izvršeno je 415 testiranja pri čemu se vidi da se broj ustalio odnosno da se dnevno više od 400 građana u Federaciji BiH testira.  Na području Federacije BiH do sada je ukupno 4453 testiranih, a do sada je potvrđeno ukupno 475 slučajeva. Aktivnih je 438 slučajeva – 16 izliječenih, 21 sa smrtnim ishodom. Ukupno su u Federaciji BiH hospitalizirana 74 pacijenta, od toga 7 njih u težem stanju.


“COVID 19 je izuzetno zarazna bolest koja dovodi do brzog prijenosa. Ono što smo vidjeli u iskustvima drugih zemalja jeste da na početku imate manji broj slučajeva, ali onda dolazi do naglog povećanja broja obolijevanja. Mjerama upravo želimo izbjeći nagli porast obolijevanja koji bi onemogućio zdravstveni sistem da adekvatno odgovori, prije svega da odgovori na pacijente koji zahtijevaju intenzivnu njegu”, upozorio je dr. Musa, dok je dr. Čerkez spomenuo i neke od primjera kršenja mjera te je upozorio kako nije vrijeme za opuštanje:


“Prolazeći gradom, evidentno je da je sunce izmamilo naše građane i da su se dosta opustili. Jako je važno da se vratimo mjerama i da svi zajedno ne kršimo te mjere. Većina građana je uvijek spremna da do kraja bez ikakvog odlaganja sprovodi mjere, međutim imamo neke sugrađane koji to ne čine i da ne bismo imali značajno pogoršanu epidemiološku situaciju i da bismo i dalje mogli kontrolirati što se tiče zdravstvenog sistema”, kazao je dr. Čerkez te pozvao sve na odgovornost:


“Pozvao bih građane na veću odgovornost, a kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova da obilaze potencijalno krizna mjesta na kojima nalazimo veliki broj sugrađana. Nije vrijeme za opuštanje. Iako situacija po brojkama možda izgleda stabilna, daleko je od stabilnog i svaki dan raste broj oboljelih i potrebna je velika disciplina da ostanemo na ovome kako bismo mogli adekvatno odgovoriti na potrebe građana koji budu zdravstveno ugroženi”, potcrtao je dr. Čerkez.


Donesenim mjerama, naglasio je dr. Musa, želi se izbjeći nagli porast obolijevanja:


“Ostaju nam mjere kojima nastojimo da razmaknemo ljude, da spriječimo veća okupljanja…, sve kako bi se spriječio prijenos virusa. Sve mjere se poduzimaju nakon što se situacija dnevno analizira, pratimo broj prijavljenih slučajeva i nakon toga donosimo daljnje preporuke za ponašanje građana”, kazao je dr. Musa, a dr. Čerkez je naglasio kako je u situaciji kada imamo širenje virusa unutar zajednice svaki dan bitan:


“Posebno svaki dan kada se ljudi ne pridržavaju mjera, jer svaki takav dan može produžiti ovu situaciju ili nas dovesti u još goru situaciju. Stoga, kao i sve susjedne i druge zemlje redovno pratimo situaciju i na osnovu toga ćemo donositi dalje mjere. Kada bismo sada gledali neko vrijeme kada ćemo više znati, to je sigurno za neke četiri nedjelje kada ćemo znati kako se sve odvija i kako se kreće”, kazao je dr. Čerkez osvrnuvši se na odluku kojom je penzionerima omogućen izlazak tokom ove sedmice radi podizanja penzija:


“Nadamo se da nećemo imati posljedice tih izlazaka. Veliki broj njih se pridržavao distance – prije bih rekao fizičke nego socijalne distance između ljudi, ali bilo je i mijesta gdje smo primijetili da se to kršilo. Procjenjujemo za sada situaciju, svi možete pratiti kako se kreće preko web stranice https://www.covid-19.ba/, obavještavaćemo javnost blagovremeno o svemu, bez obzira da li se radi o pogoršanju ili poboljšanju. Imamo redovne press konferencije i uvijek ćete znati gdje idemo”, poručio je dr. Čerkez. (https://covid19.fmoh.gov.ba/