APEL GRAĐANIMA: "Izbjegavajte okupljanja, starija populacija je najranjivija i o njima moramo voditi računa!"
Objavljeno: 10.04.2020 ; Ažurirano: 10.04.2020

“U Federaciji BiH je testirano do sada 4991 osoba, od toga imamo 502 pozitivna slučaja. U odnosu na jučerašnju situaciju imamo 27 novih potvrđenih slučajeva od 538 osoba koliko je testirano tokom jučerašnjeg dana. Iz ovog samog vidite, i po ukupnom broju testiranja do sada, a i ovom jučerašnjem, da se broj testiranja značajno povećao u tadnje vrijeme”, kazao je na press konferenciji član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje dr. Goran Čerkez.


“Trenutno imamo 75 pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, od toga je sedam pacijenata na respiratoru. Trenutno imamo 27 oporavljenih naših sugrađana, što nas raduje, i u narednih par dana očekujemo da ćemo imati još 10 što bi bila brojka od 37. Tih 10 su ljudi koji su već imali jedan negativan test, očekujemo još jedan i moći ćemo reći da su oporavljeni”, dodao je dr. Čerkez upozorivši da je situacija zabrinjavajuća:


“Epidemiološka situacija nam često izgleda stabilna zbog brojki, međutim situacija je vrlo ozbiljna i može se narušiti u vrlo kratkom vremenu. Posebno imajući u vidu da su pred nama blagdani, jako je važno da se pridržavamo svih mjera koje smo rekli – održavanje distance, mjere lične higijene, da nosimo maske i rukavice. Biće vremena i za slavlja i povratak normalnom životu. Nažalost, ova bolest je pogodila cijeli svijet pa i BiH i ovi uvjeti življenja nisu nešto na šta smo mi navikli i što želimo, ali moramo se pridržavati mjera.”, kazao je dr. Čerkez upozoravajući kako posebno zabrinjavaju slučajevi nepoštivanja donesenih mjera:


“Ozbiljno razmišljamo i dali smo preporuku da se zabrani ili reducira kretanje tokom vikenda jer ovo je na jedan način neodrživo. Žao nam je svih naših sugrađana koji poštuju sve mjere, ali zbog neodgovornih pojedinaca koji sebi dopuštaju da se nalaze u grupama, piju kafe i šetaju u grupama i krše čitav niz odredbi, doći ćemo u situaciju da svi moramo biti u svojim kućama i da nećemo moći obavljati nekada naše normalne potrebe. Zato još jedan apel za sve sugrađane: Nemojte to raditi, jer to definitivno nije dobro, ni za vas, ni za druge”, poručio je dr. Čerkez.


Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa potcrtao je ranije date preporuke:


“Treba uzeti u obzir i to ponavljamo iz dana u dan – da se radi o visoko zaraznoj bolesti koja je prisutna u BiH i prenosi se među stanovništvom, i u ovom trenutku dok čekamo lijek protiv ove bolesti, dok čekamo vakcinu, jedino što imamo su zapravo mjere socijalne distance i druge propisane mjere”, kazao je dr. Musa.


“Nekada te mjere posebno teško padaju, na primjer u ovo blagdansko vrijeme. Znači mjere održavanja distance, izbjegavati veća okupljanja, i ono što spada u posebno težak dio jeste izbjegavati međugeneracijsko okupljanje. Ono što znamo iz podataka u svijetu i kod nas jeste da je najstarija populacija najranjivija i u ovom trenutku naročito o njima moramo voditi računa”, dodao je dr. Musa.