FBiH: U protekla 24 sata registrirano 11 slučajeva COVID-19, prijavljena 3 smrtna ishoda
Objavljeno: 29.06.2021 ; Ažurirano: 29.06.2021
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.424 uzorka, od kojih je 11 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 716.094 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 133.957 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 126.280 pacijenata. U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 339 osoba.

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su 3 smrtna ishoda, i to u Srednjobosanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.524.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 16.06.2021. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  koje se primjenjuju od 16.06.2021. godine i čija primjena traje 14 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ.
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.