Naredbe Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva
Objavljeno: 11.04.2020 ; Ažurirano: 09.09.2022

Naredbe Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva u cilju praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).  


Na 176. žurnoj sjednici Vlade Federacije BiH koja je održana 29.05.2020. godine, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog stožera civilne zaštite, donijela Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH.


Temeljem citirane Odluke stanje prirodne nesreće prestaje sa danom 31.05.2020. godine, a zaključno sa 31.05.2020. godine prestaju važiti sve naredbe Federalnog stožera civilne zaštite, a time i ranije naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koje su donijete do 12.03.2020. godine.U cilju zaštite zdravlja javnog zdravlja stanovništva, te uzimajući u obzir činjenicu da se i dalje prijavljuju slučajevi COVID-19 na području FBiH, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ), kao i krizni stožeri kantonalnih ministarstava zdravstva nastavljaju obavljati svoje aktivnosti sukladno zakonima iz područja zdravstva kao i procjenama epidemiološke situacije u FBiH. To podrazumijeva i da Krizni stožer FMZ donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove/stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Vlada Federacije BiH na 251. sjednici 14.01.2021. izmijenila je Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH.

Izmjenom je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen da i dalje prati i procjenjuje stanje epidemiološke situacije na području FBiH i, na osnovu toga, Vladi FBiH na razmatranje i usvajanje dostavlja prijedloge mjera i aktivnosti na sprečavanju širenja koronavirusa.

Na ovaj način je ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu od 20.12.2020. godine.


Zaključke Vlade FBiH kojima su usvojene aktuelne naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva možete naći NA OVOM LINKU

Preuzimanja