POVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Izbjegnut nagli porast broja oboljelih, lokalna transmisija zahtijeva dodatne mjere opreza i suzbijanja
Objavljeno: 14.04.2020 ; Ažurirano: 14.04.2020

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na današnjem obraćanju javnosti izrazili su zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom situacijom i činjenicom da nije došlo do naglog porasta broja oboljelih.

"Do danas u Federaciji imamo 55 oporavljenih i očekujemo da će se taj broj povećavati. S trenutnom epidemiološkom situacijom možemo biti zadovoljni. Nije došlo do naglog porasta broja oboljelih i mi se trudimo svim dosadašnjim mjerama da usporimo širenje bolesti i da ne dođe do opterećenja zdravstvenog sustava da ne može dalje funkcionirati”, kazao je Vjekoslav Mandić, a sličnu konstataciju iznio je i Sanjin Musa: 

“Nalazimo se u šestoj sedmici od prvih detektiranih slučajeva COVID-19. Činjenica je da imamo prijenos u zajednici, ali da je on kontroliran. Nemamo situaciju koju smo se trudili da izbjegnemo od početka, a to je ubrzani eksponencijalni porast broja slučajeva. Ono što također primjećujemo je da imamo određena područja s većim brojem slučajeva što govori u prilog tome da lokalna transmisija nije sinhronizirana i samim tim zahtijeva i dodatne mjere opreza i dodatne mjere na suzbijanju. Situaciju iz dana u dan pratimo i analiziramo”, potcrtao je Musa. 

“U protekla 24 sata testirano je 447 uzoraka od kojih 24 pozitivnih na koronavirus. U FBiH je do sada  testiran 6.621 uzorak, a od čega ih je 612 pozitivnih. U FBiH su do sada registrirana 24 smrtna ishoda”, kazao je Mandić dodajući da je  što se tiče starosne struktur, 66 odsto bilo u dobi preko 65 godina.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o boravku u karantinu osoba koje su prije više od dvije sedmice došli iz Italije, ministar Mandić je pojasnio kako je danas na osnovu mišljenja Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i Federalnog zavoda za javno zdravstvo potpisao rješenje o okončanju izolacije:

“Danas sam potpisao rješenje da je završena izolacija za ljude na Bjelavama koji su bili u izolaciji 18 dana. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da izolacija traje 14 dana, da su testirani i potpisao sam da uz negativne nalaze mogu ići kući”, pojasnio je Mandić, dok je Musa istaknuo važnost kontrole unosa infekcije:

“Treba svi da budemo svjesni ozbiljnosti situacije, da imamo prijenos u zajednici i da je vrlo važno da radimo kontrolu unosa nove infekcije. Ovo je još jedan dokaz važnosti ovog testiranja koje nam pokazuje ne samo da identificiramo nove slučajeve nego da kažemo kada je neko slobodan za kretanje u društvu”, dodao je Musa. Odgovarajući na novinarsko pitanje o slučaju iz Goražda gdje je serološkim testiranjem otkriveno da su srodnci oboljele žene iz Goražda preboljeli koronavirus iako nisu ni znali, Musa je pojasnio kako ta vrsta testiranja pomaže da se otkrije prisutna infekcija:

"Klasično testiranje je molekularno, kada se detektira genetski materijal virusa putem brisa. Serološki testovi pokazuju da imamo osobe koje imaju blage simptome ili da ih uopće nisu imali, preboljeli su bolest, ali su prenijeli infekciju na druge. Kada se radi o serološkom testu, on ne bude odmah pozitivan, nego u drugoj sedmici od početka simptoma tako da može biti dodatna dijagnostička podrška", pojasnio je dodajući kako se razmatra i korištenje brzih testova na koronavirus, ali da će primjena sačekati konačnu validaciju Svjetske zdravstvene organizacije.