FBiH: U protekla 24 sata registrirano 318 slučajeva COVID-19, nisu prijavljeni smrtni ishodi
Objavljeno: 18.08.2021 ; Ažurirano: 18.08.2021
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.170 uzoraka, od kojih je 318 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 776.687 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 136.469 osoba. 

U protekla 24h, u Federaciji BiH nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.556.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da je u prethodnoj sedmici, u Federaciji BiH prvom dozom vakcinisano 18.295 osoba, dok je drugu dozu primilo 17.855 osoba.
Do sada su u Federaciji BiH vakcinisane ukupno 290.503 osobe, od čega je 172.989 osoba primilo obje doze vakcine. 

Detaljnije podatke o vakcinisanim u Federaciji BiH možete pronaći na:


Podaci o broju vakcinisanih osoba biće objavljivani sedmično. 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 11.08.2021. godine usvojila prijedlog Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva da se aktuelne mjere produže za još 14 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ. 

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.