PEHAR: U FBiH do sada urađeno 7.174 testova, u posljednja 24 sata od 553 testirane osobe 22 pozitivnih
Objavljeno: 15.04.2020 ; Ažurirano: 15.04.2020

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da su u protekla 24 sata u FBiH na COVID-19 testirane 553 osobe, od kojih su 22 bile pozitivne. Dodao je kako su do danas u FBiH ukupno testirano 7.174 uzorka te da je COVID-19 potvrđen kod 634 osobe.

"U FBiH su trenutno hospitalizirana 74 pacijenta oboljela od COVID-19, od kojih je osam na respiratoru",  naglasio je Pehar, navodeći da se do sada oporavilo 55 pacijenata, dok je 25 slučajeva završilo smrtnim ishodom. Kad je riječ o starosnoj strukturi preminulih, istaknuto je kako je više od dvije trećine njih, odnosno 64 odsto starijih od 65 godina:

“Stoga još jednom ukazujemo na potrebu poštivanja odredbi koje se odnose na ograničenje kretanja kod ovih dobnih skupina”, naglasio je.

Pehar je precizirao da Hercegovačko-neretvanski kanton ima 205 zaraženih, Tuzlanski 82, Zapadnohercegovački 69, Kanton Sarajevo 78, Zeničko-dobojski 71, Unsko-sanski 57, dok ostali kantoni imaju povoljniju epidemiološku situaciju i manje od 50 zaraženih.

Odgovarajući na novinarske upite o tome da li su u planu masovnija testiranja, Pehar je potcrtao kako o tome isključivo određuje struka: 

“Nikad neće biti moguće testirati sve one koji bi to željeli niti je takav pristup imala ijedna država. O tome ko će se testirati brinu zdravstveni profersionalci, u prvom redu epidemiolozi kao i primarna zdravstvena zaštita, i upravo je na njima odgovornost provedbe ovog kriznog plana, odnosno uspostave indikacije za samo testiranje”, kazao je Pehar pojasnivši kako je sama provedba testiranja različita u različitim regijama u Federaciji: 

“Sigurno je različit pristup zdravstvenih profesionalaca na primjer  u Srednjebosanskoj županiji gdje bilježimo ukupno 30 pozitivnih osoba, u odnosu na one u Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje samo u Općini Čitluk imamo više od 70 pozitivnih osoba. Zaključno možemo reći da one osobe koje će biti testirane su u ingerenciji zdravstvenih profesionalaca, tako da o nekom masovnom testiranju, u smislu da svi mogu doći na testiranje, nikad nije bilo govora jer takav princip i takvo načelo nisu primijenjeni nigdje u svijetu”. 

Što se tiče testiranja kao metode kojom se može dokazati prisustvo koronavirusa kod pacijenata, Pehar je pojasnio kako prati strategiju obznanjenu kroz krizni plan pripravnosti i odgovora na infekciju koronavirusom. 

“U početnoj fazi mi smo testirali takozvane osobe po definiciji slučaja – osobe koje su dolazile u FBiH iz epidemiološko ugroženih područja u kojima je zabilježena lokalna transmisija, zatim osobe koje su bile u izravnom kontaktu sa takvim osobama. Sa razvojem situacije naš krizni plan je proširen na način da su proširene i indikacije za testiranje. Tako smo u prvi plan, želeći zaštititi naše zdravstvene ustanove i ustanove za smještaj osoba treće životne dobi i druge socijalne ustanove, predvidjeli povećan broj testiranja za zdravstvene radnike i pacijente, zatim za osoblje koje pruža usluge skrbi u ustanovama koje vode brigu o osobama treće životne dobi, te na druge sumnjive slučajeve sa kliničkom slikom, i na taj način smo proširili indikacije za uzorkovanje i samo testiranje”, pojasnio Pehar je hronologiju testiranja.