STANJE STABILNO: Mjere do sada urodile plodom, ali to ne znači da se možemo opustiti
Objavljeno: 16.04.2020 ; Ažurirano: 16.04.2020

 Direktor Zavoda za javno zdravstva FBiH i član Kriznog štaba ministarstva zdravstva FBiH Davor Pehar u današnjem obraćanju je iznio podatak da je u protekla 24 sata u FBiH obavljeno 750 testova, što je najveći broj u jednom danu do sada. Od tog broja, kod 29 osoba je potvrđena bolest izazvana koronavirusom COVID-19.


“Vidimo da je ovaj broj testiranih do sada najviši. Iz ovih podataka možemo reći da provedene mjere koje smo propisali, uz pomoć naših sugrađana kojima se i ovom prilikom zahvaljujem, su na neki način urodile plodom, nemamo nekih velikih iskakanja u broju novooboljelih tako da nam ovi pokazatelji govore da smo na pravom putu”, kazao je Pehar dodajući kako je do sada u FBIH testirano skoro 8.000 osoba:


"Ukupno su do sada urađena7.924 testa, a zaražene su 663 osobe. Među oboljelima u nešto malo više potvrđenih slučajeva su žene - 54 posto, dok je muškaraca 46 posto", kazao je Pehar.


Gledajući po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zaraženo je 212 osoba, u Tuzlanskom kantonu 82, u Zapadnohercegovačkom 69, u Kantonu Sarajevo 87, u Zeničko-dobojskom kantonu 72, u Unsko-sanskom kantonu 65, u Srednjobosanskom kantonu 30, Kantonu 10 ih je 29, Bosansko-podrinjskom 14 i u Posavskom kantonu tri osobe.

Građanima se obratio i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez koji se osvrnuo na neke analize za prethodnih sedam dana:


“U zadnjih sedam dana imali smo 223 pozitivna pacijenta, testiranih je bilo 3236, što je 462 testiranja dnevno u prosjeku i ovim se pokazuje da je broj testiranja u odnosu na onaj prvi period prilično povećan. Imamo i dana kada dostižemo cifru od preko 700 testiranja, i ono što je jako bitno da u ovih sedam dana prosjek obolijevanja iznosi 32 po danu i sa tim možemo biti zadovoljni u ovom trenutku”, kazao je Čerkez te potcrtao da “izneseni podaci ne znače da se možemo opustiti”.


“Ako analiziramo period od 2. do 9. aprila u kojem smo imali 227 novih slučajeva, i drugi period od 9. do 15. aprila gdje smo imali 159 novih slučajeva, vidimo da neka stabilnost postoji i ona je isključivo rezultat provedenih mjera. Nije rezultat nestajanja virusa ili bilo čega drugog osim mjera koje su dale rezultate i vrlo je važno zadržati mjere u narednom periodu. Pratićemo kako se kreću popuštanja mjera u Evropi i susjedstvu, ali ćemo pratiti i gledati kako to provesti u našim uvjetima. Već razgovaramo i o potencijalnom planu kad tome dođe vrijeme, ali je jako bitno pogledati kako će se to dešavati u drugim zemljama i da slijedimo taj trend da sve ovo što smo do sada uradili ne bi praktično anulirali”, pojasnio je Čerkez.


“Kad govorimo o smrtnosti, više od 60 posto umrlih je iznad 65 godina starosti, što nam govori da je ta kategorija najugroženija i s ovim mjerama smo uspjeli da smanjimo generalno izloženost ljudi treće dobi”, kazao je Čerkez osvrnuvši se na slučaj u domu za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica u Zeničko-dobojskom kantonu gdje je zabilježena jedna osoba pozitivna na koronavirus:


“Imamo jednu pozitivnu osobu, osoba iz iste sobe je testirana i negativna je, i 24 osobe koje su u tom domu nalaze ili pružaju uslugu su također bili negativni. Nastavićemo pratiti, a imajući u vidu da je još od 12. marta zabranjeno bilo kakvo ulaženje u domove, posjete i slično, moraćemo nastaviti pratiti i raditi retestiranja da vidimo kako će se sve odvijati u narednom periodu”, pojasnio je Čerkez.


Posebno je važno da sve socijalne ustanove i ustanove za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica provode sigurnosne i mjere lične zaštite, da posao organiziraju i da pokušaju organizirati smjene tako da se što stvori što manja mogućnost unošenja virusa. Bitno je da menadžmenti svoje krizne planove prilagodi ovoj situaciji, jer potencijalno se može desiti da se sa par slučajeva promijeni situacija. Mi to ne želimo i iz tog razloga smo obišli federalne centre za zbrinjavanje socijalno ugroženih i na terenu dali određene poreporuke i nastavićemo to raditi i u narednom periodu sve sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva”, zaključio je Čerkez.