Peršić: "Zajedničkim radom zdravstvenih radnika, i građana koji se pridržavaju mjera, do zadovoljavajuće situacije"
Objavljeno: 19.04.2020 ; Ažurirano: 19.04.2020

U protekla 24 sata testirana su 603 uzorka, a kod sedam osoba je test bio pozitivan, odnosno imamo sedam novih slučajeva oboljenja COVID-19. Do sada je ukupno testiran 9.541 uzorak, a oboljenje je potvrđeno kod 729 osoba.”, kazao je na današnjoj press konferenciji stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić iznoseći podatke o epidemiološkoj situaciji za protekla 24 sata. 

Peršić je kazao kako su trenutno hospitalizrana 73 pacijenta, a osam ih je na respiratoru. U FBiH su 92 pacijenta oporavljenia , a od 29 sa smrtnim  ishodom njih skoro 69 posto je u dobi preko 65 godina. Kantoni/županije sa najviše potvrđenih slučajeva: Hercegovačko-neretvanski 222, Zeničko-dobojski 97, Sarajevski 95, Tuzlanski 82, Zapadnohercegovački 75, Unsko-sanski 66. 

“Iskoristio bih ovo obraćanje da se iskreno zahvalim svim zdravstvenim radnicima koji posljednjih tri mjeseca rade neprestano. Mnoge od njih ne vidimo u medijima jer su potpuno posvećeni svom poslu i ovom prilikom želim da im se u ime ministarstva, i u svoje ime, iskreno zahvalim na svemu što rade u borbi sa pandemijom koronavirusa”, kazao je Peršić, te se zahvalio i svim građankama i građanima koji se pridržavaju propisanih mjera i preporuka:

“Zajednički rad zdravstvenih radnika s jedne, i građana koji se pridržavaju mjera s druge strane je doveo do toga da za sada imamo zadovoljavajuću situaciju, da smo izbjegli najcrnji scenarij u smislu naglog povećanja broja oboljelih, i da i dalje uspijevamo, kako epidemiolozi kažu – da “razvučemo epidemiju”, odnosno da i dalje imamo jedan blagi porast broja oboljelih na području Federacije BiH. To je rezultat svih mjera i zajedničkog rada zdravstvenog sektora i građana Federacije BiH”, zaključio je Peršić. 


(Foto: FENA)