FBiH: U protekla 24 sata registrirano 466 slučajeva COVID-19, prijavljena 24 smrtna ishoda
Objavljeno: 26.11.2021 ; Ažurirano: 26.11.2021
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.506 uzoraka, od kojih je 466 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Kantonu 10. 

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 973.628 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 174.332 osobe. 

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su 24 smrtna ishoda, i to u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10, dok je 7 smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 6.908.

NAPOMENA: Jedna od privatnih laboratorija u Kantonu Sarajevo je zbog tehničkih problema retroaktivno unijela pozitivne slučajeve iz perioda veljača-travanj 2021. godine, na datume 23.-25.11.2021. te je zbog istog utvrđena razlika u incidenci u prethodnih sedam dana na području Kantona Sarajevo. Navedeni tehnički problem će u što skorijem vremenskom periodu biti otklonjen.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 18.11.2021. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  čija primjena počinje 18.11.2021. godine i traje 14 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ. 

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.