SAOPŠTENJE ZA MEDIJE - 15.03.2020
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE - 15.03.2020
Objavljeno: 15.03.2020 ; Ažurirano: 25.03.2020

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE


Danas je potvrđen četvrti slučaj osobe oboljele od novog koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se ove sedmice vratila iz Njemačke na područje općine Domaljevac-Šamac.  

Pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Županijskoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro. 


Zdravstvene službe Županije Posavske provode mjere za sprječavanje i ograničavanje širenja infekcije, što podrazumijeva traženje kontakata oboljele pacijentice kako bi se utvrdilo ko je sve eventualno bio izložen. Osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pacijenticom naložena je kućna izolacija i njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati. 


Federalno ministarstvo zdravstva poziva sve građane koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od evropskih zemalja da se ukoliko razviju simpotome respiratorne bolesti (povišena temperature i kašalj) samoizoliraju u vlastitom domu te telefonski kontaktiraju nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo ili nadležni dom zdravlja. 


Ponovo pozivamo sve osobe kojima je propisana kućna samoizolacija da se striktno pridržavaju navedene mjere u cilju zaštite svog kao i zdravlja drugih.  

 

Također podsjećamo sve građane da se pridržavaju generalnih preporuka za stanovništvo: Preuzimanja