POVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: U posljednja 24 sata u FBiH dva nova slučaja COVID-19, do sada 210 oporavljenih
Objavljeno: 24.04.2020 ; Ažurirano: 24.04.2020

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da je Federalni štab civilne zaštite uvažio prijedlog Kriznog stožera/štaba Federalnog ministarstva zdravstva o omogućavanju kretanja osoba treće dobi kao i mlađih osoba. 

“Prema tom prijedlogu osobe starije od 65 godina imale bi mogućnost da izađu ponedjeljkom, srijedom i petkom i da borave vani od 9 sati do 13 sati, dok bi mlađi od 18 godina to ostvarivali utorkom, četvrtkom i subotom u periodu od 14 sati do 20 sati. Kao što smo i obećali, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji popuštene su određene mjere, bićemo vrlo pažljivi, to ćemo pratiti i u narednom periodu ukoliko bude potrebno spremni smo ponovo da ih vratimo. Očekujemo da će situacija ipak biti bolja tako da ćemo ove mjere možda još unaprijediti”, kazao je Čerkez potcrtavši kako mogućnost za kretanje djece ne podrazumijeva grupna druženja na igralištima i u parkovima, nego šetnju s roditeljima.

Dodao je kako su iz ovih mjera svakako bile  izuzete osobe koje idu pod zdravstvenu skrb idjeca s poteškoćama, te da će osobe koje borave u domovima za smještaj starih osoba će imati priliku u ovom vremenu da borave ispred svoje institucije. Potcrtao je i podatak da je u protekla 24 sata u FBiH 798 osoba testirano na COVID-19 od kojih je dvoje bilo pozitivno.  

“Ovo je sigurno jedan ohrabrujući podatak. Opreznosti nikada kraja, i nadamo se da će se ovaj trend nastaviti kako bismo mogli nastaviti i s ublažavanjem drugih mjera jer nama je svima interes da ljudi što prije počnu normalan život , iako stalno govorimo da taj život će još pričekati onaj kakav smo imali ranije, ostaće još sa maskama i mjerama osobne zaštite, ali polako vraćanjen cjelokupnog života u smislu otvaranja radnji se može očekivati u narednom periodu ako zadržimo ovu stabilnost”, te je apelovao na stanovništvo da zadrži disciplinu:

“Još jednom apelujem i molim da ovo što smo popustili ostanemo dicsiplinovani u kontekstu provođenja mjera i osobne higijene – pranja ruku prvenstveno, ali i da hodamo s maskama i rukavicama, da udaljenost bude dva metra i da poštujemo tu distancu, da sačuvamo i sebe i druge”, poručio je. 

Iznoseći podatke o epidemiološkoj situaciji, Čerlez je kazao kako je posebno bitan broj aktivnih slučajeva: 

“U FBiH su na koronavirus do sada testirane 12.773 osobe, a 786 je pozitivnih. Kad od broja 786 oduzmemo ljude koji su oporavljeni, a takvih je u ovom trenutku 221, i 32 umrlih, dobijemo broj 533  što znači da trenutno u FBiH imamo 533 osobe koje su pozitivne i u fazi oboljenja od COVID-19”, pojasnio je Čerkez. 

“Što se tiče smrtnosti, visok procenat – 68,76 posto je osoba preko 65 godina i to je još jedna opomena svima nama da zaštitimo i da i dalje vodimo brigu o osobama treće dobi, posebno u ovom periodu popuštanja mjera”, upozorio je, poslavši posebno upozorenje povodom predstojećeg vikenda:

“Pred nama je vikend, ponavljamo svaki put pa ćemo to učiniti i ovaj – Molimo građane da se pridržavaju svih naredbi i svih mjera, da ne komplikujemo situaciju koja nam ide u dobrom smjeru. Da li će ona ostati ovakva isključivo zavisi od sviju nas”.