U PROTEKLA 24H TESTIRANO 959 UZORAKA, 15 POZITIVNIH:
Objavljeno: 26.04.2020 ; Ažurirano: 01.05.2020

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 959 uzoraka od kojih je 15 novih slučajeva pozitivnih na COVID-19, saopštio je u današnjem obraćanju stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

Do sada je ukupno testirano 14.485 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 826 osoba, a oporavilo se 256 pacijenata od čega je 21 oporavljen u protekla 24 sata. Zabilježena su i 32 smrtna ishoda. Trenutno je 538 oboljelih, hospitalizirano je 48 pacijenata, od čega je pet pacijenata na respiratoru.

Po kantonima,  najviše oboljelih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, u Zeničko-dobojskom 132, u Kantonu Sarajevo je 112, u Zapadno-hercegovačkom 83, u Tuzlanskom kantonu je 81 oboljeli, dok je u Unsko-sanskom 79 oboljelih.

Peršić je kazao kako su podaci o sve većem broju oporavljenih ohrabrujući, ali kako je i dalje potreban veliki oprez:

“Svi građani trebaju biti svjesni u kontekstu ublažavanja mjera koje se dešavaju kako kod nas tako i u drugim zemljama, da se ne smije pogrešno shvatiti da je to kraj borbe sa COVID19 ili da ulazimo u fazu da je kraj borbe. Mi smo praktično na početku borbe, i trebamo biti svjesni da ćemo i dalje živjeti u okolnostima stalne prijetnje. Virus je tu, cirkulira, imamo kontinuirani prenos i borba s virusom će trajati vrlo dugo i svi građani trebaju biti svjesni da se ublažavanje mjera na smije shvatiti na takav način”, upozorio je Peršić potcrtavajući kako je ublažavanje mjera vezano za činjenicu da u ovim novim okolnostima društvo i sistem moraju funkcionirati:

“S druge strane, predpostavlja se se da su se svi ljudi u zadnja dva-tri mjeseca upoznali sa značajem prevencije, naučili o tome kako se virus prenosi i kako se može prevenirati. Bez obzira na ublažavanje mjera individualno ponašanje je sada čak mnogo značajnije nego prije i od ogromne važnosti u zajedničkoj borbi protiv COVID-19 u smislu da se ne desi nagli porast broja oboljelih. Individualne mjere i ono kako se ponašamo svi ponaosob je od ključne važnosti u daljoj borbi protiv ovog virusa koja će trajati dugo. Pogrešno je shvatanje da smo mi na kraju pandemije”, kazao je Peršić.

Potcrtao je obavezu poštivanja svih do sada uspostavljenih mjera koje su i dalje na snazi:

“Ponavljamo stalno, i ponovićemo opet – fizička distanca, dva metra između ljudi, nošenje maski, higijena ruku, respiratorna higijena – kihanje kašljanje u previjeni lakat. Ono što je jako bitno – izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje posjeta i kontakata. Sve ono što smo govorili to treba da se nastavi bez obzira na postepeno ublažavanje mjera. Trebamo svi biti svjesni da popuštanje u smislu da određene kategorije mogu da izlaze u određenim periodima ne znači i da treba da se okupljaju u većem broju jer to može doprinijeti daljnjem širenju virusa”.